Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o stare proastă odată cu trecerea timpului. Nu te lasă sufletul s-o arunci la gunoi, pentru că încă este în stare bună, dar nu mai arată ca înainte. Soluția vine de la câteva companii de la Chișinău care prestează servicii de curățare și îngrijire a încălțămintei. 

Cu ajutorul acestor companii poți economisi bani, poți reda o viață nouă încălțămintei preferate și, pentru că nu o vei arunca la gunoi, ești cu un pas mai aproape de salvarea planetei.

Prețurile sunt aproximative, pentru că suma finală depinde de starea încălțămintei de care nu vrei să te desparți. 

În mod normal, clienții își aduc încălțămintea direct la compania specializată. Mai nou, poți trimite poze cu încălțămintea pe care ai vrea s-o restaurezi și atunci vei afla mai exact prețul pentru serviciile prestate. Procesul de curățare și restabilire durează până la cinci zile și acesta include îndepărtarea murdăriei superficiale, curățarea tălpii, curățarea profundă interioară și exterioară, restabilirea formei, dezinfectarea și înlăturarea mirosului neplăcut.

Prețul variază în funcție de tipul încălțămintei, materialului din care este făcută (stofă, piele întoarsă, piele moale) și de starea încălțămintei. 

Astfel, curățare și reînnoirea: 

Încălțămintei din stofă sau cauciuc: 130-160 lei, 

Ghete, adidași, pantofi din piele/sintetică: 180-230 lei

Pantofi sau ghete din piele intoarsa, nabuc, catifea: 230-350 lei

Încălțămintea de iarnă: 400-450 lei

Pantofi în stil clasic: 205-250 lei

Cizme până la genunchi: 300-350 lei

Vopsirea încălțămintei:

Pantofi, sandale: 120 lei

Cizme: 180 lei

Cizmulițe: 150 lei

De asemenea, unele companii oferă tratarea încălțămintei cu soluție impermeabilă. De obicei, această procedură  se recomandă pentru încălțămintea din piele întoarsă, textil, nabuc, catifea. Prețul este de 150 de lei. 

Precizăm că aceste companii, de obicei, oferă și livrarea contra cost în raza orașului, pentru un preț de circa 50 de lei. În cazul în care clientul aduce mai multe perechi de încălțăminte, livrarea este gratuită.

Natalia Stoica, administratoarea unei companii specializate din Chișinău, ne-a spus că la serviciile companiei apelează clienți cu diferite bugete. „Cei cu un buget limitat care au de exemplu o pereche de încălțăminte pe care o poartă, nu vor să cheltuie bani pentru încălțăminte nouă. Și de aceea vin să o restabilească. Cei cu venituri mai mari, aduc de obicei încălțăminte scumpă, pe care o doresc să o păstreze mult mai mult timp ca nouă”. 

Poza: Facebook/ Clean4you.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.