19:39:15 19.04.2024
Stiri

Premierul Chicu îi face o nouă OFERTĂ Maiei Sandu. Răspunsul PAS nu a întârziat

Actualitate 08.07.2020 09:59 Vizualizări3502 Autor: Ziarul National
Premierul Chicu îi face o nouă OFERTĂ Maiei Sandu. Răspunsul PAS nu a întârziat


Premierul Ion Chicu insistă ca fracțiunea PAS să fie mâine în Parlament, atunci când dânsul va încerca, pentru a patra oară, să prezinte proiectele de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Astfel, Chicu îi promite liderei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, că va ține cont de propunerile formațiunii sale pentru o nouă rectificare a bugetului.

„Oamenii așteaptă suport din partea statului. Proiectele de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea prevăd acest suport. Proiectele stau de-o săptămână în Parlament. Politicienii fac politică - asta le e „pâinea”. Între timp, oamenii nu au de pâine. În aceste condiții propun Maiei Sandu să spună concret care prevederi din aceste proiecte nu sunt acceptabile pentru PAS. Dacă PAS are propuneri realiste pentru o nouă rectificare de buget (după ce proiectele cu caracter urgent asumate de guvern vor intra în vigoare), sunt gata să le discutăm și să venim cu o rectificare adițională. Contez pe responsabilitarea Maiei Sandu”, a menționat Chicu.

De partea cealaltă, reprezentanții PAS îl îndeamnă pe Chicu să vină în Parlament cu proiectele propuse, dar prin procedură simplă.

„Legislativul este funcțional. Cum a mai spus zilele trecute, PAS va vota modificările la buget, cu condiţia includerii ajutoarelor care să reducă sărăcia şi să compenseze veniturile oamenilor, pierdute în timpul carantinei. În special vom insista pe:

- subvenţionarea salariilor pentru angajaţii din domeniile cele mai lovite de criză (restaurante, hoteluri, săli de nunţi, pensiuni (HORECA) - 150 de milioane de lei

- compensarea pierderilor din agricultură cu 300 de milioane de lei

- alocarea banilor pentru efectuarea a 5 000 de teste pentru COVID pe zi.

Aceste acțiuni costă circa 600 de milioane de lei și pot fi finanțate, dacă se taie din cheltuielile ineficiente ale autorităților publice, în special investițiile capitale. În buget rămân sute de milioane de lei pentru reparații de clădiri, procurarea de mobilă, computere, studiu de fezabilitate pentru încă două aeroporturi și alte cheltuieli care nu sunt prioritare pe timp de criză”, a replicat deputatul Radu Marian.

Amintim că premierul Ion Chicu va veni mâine în Parlament, începând cu ora 10.00. Procedura de asumare a răspunderii ar putea să fie declanșată, după ce deputatul Ștefan Gațcan a revenit ieri în R. Moldova. Dânsul este al 51-a deputat care poate asigura cvorumul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md