15:40:39 29.03.2024
Stiri

„Tricolorii” vor juca un amical cu Italia, cvaduplă campioană MONDIALĂ. Engin Firat a DEZVĂLUIT când echipa noastră va începe să obțină rezultate bune: „Să fie clar - eu nu afirm că voi sta 2-3 ani la timona naționalei Moldovei...”

Actualitate 08.07.2020 17:00 Vizualizări1677 Autor: Ziarul National
„Tricolorii” vor juca un amical cu Italia, cvaduplă campioană MONDIALĂ. Engin Firat a DEZVĂLUIT când echipa noastră va începe să obțină rezultate bune: „Să fie clar - eu nu afirm că voi sta 2-3 ani la timona naționalei Moldovei...”


Echipa națională de fotbal a R. Moldova are programat un meci amical cu cvadrupla campioană mondială, Italia! Partida este programată pentru 7 octombrie 2020, pe stadionul „Ennio Tardini” din Parma, de la ora 21.45.

Selecționerul Engin Firat este mulțumit că „tricolorii” au șansa să joace, în premieră, un amical cu un adversar de talia Italiei (Italia este de patru ori campioană Mondială (1934, 1938, 1982 și 2006) și o dată campioană Europeană (1968).

„Despre meciul amical din octombrie contra uneia dintre cele mai mari echipe ale lumii, Italia, am doar cuvinte pozitive. Așa am promis de la început: vom juca cu echipe adevărate, de top. Va fi foarte greu, sunt de acord, dar acesta este cel mai bun mod de a învăța. Cel mai bun mod de a construi un nou viitor pentru naționala Moldovei. Iar pentru fanii fotbalului din Moldova va fi minunat să vedem jucători de 24 de carate împotriva naționalei noastre”, a declarat selecționerul Firat, pentru site-ul Federației Moldovenești de Fotbal.

De asemenea, Engin Firat s-a referit la programul echipei, care a fost dat peste cap de pandemia COVID – 19. Printre altele, a fost ratat și amicalul cu Rusia, programat în martie curent.

„Trecem printr-o perioadă foarte dificilă. Desigur, toate țările trec prin momente grele, dar pentru noi este deosebit de dificil. Alte țări precum Kosovo, Grecia și Slovenia au echipe care joacă ani de zile împreună. Echipa noastră începe acum să facă schimbul de generații și avem nevoie de multe meciuri amicale pentru a ne adapta la noul sistem și altele. De asemenea, este dificil și din motivul că mulți dintre jucătorii noștri nu au jucat niciun meci din februarie. Încercăm să programăm încă un meci de verificare în luna august, pentru a vedea la treabă cât mai mulți jucători. Singura modalitate de a învăța și de a obține încrederea în sine sunt jocurile împotriva celor mai buni ca noi”, a precizat selecționerul, care nu are nicio victorie la națională.

Astfel, Engin Firat a vorbit și despre lipsa rezultatelor. „Știu că pentru multă lume este important să înregistrăm și noi măcar o victorie. Dar în ultimii șase ani au fost doar șase victorii, toate împotriva Andorrei și San Marino. Ce putem noi să învățăm din aceste victorii? Ne fac bine astfel de meciuri? În ultimele trei partide meciuri am jucat împotriva campioanei mondiale și a altor două echipe care se află în top 20 din lume. Am pierdut toate partidele la un gol diferență, dar am fost aproape de a avea un rezultat pozitiv în toate meciurile. Acum jucătorii noștri au mai multă încredere în sine”.

Selecționerul a cerut timp pentru a construi o echipă competitivă.

„Când am fost la Amsterdam la tragerea la sorți pentru Liga Națiunilor am simțit mai mult respect din partea adversarilor. Antrenori și federații importante au venit la noi cu propuneri pentru a juca meciuri amicale. Rusia și antrenorul Cercesov ne-au spus inițial că nu sunt interesați să joace împotriva noastră, iar după meciul cu Franța s-au răzgândit. Oamenii au recunoscut că Moldova nu mai este cea care pierdea împotriva Andorrei sau a Luxenburgului cu 0:4. E suficient pentru noi? Nu, suntem departe de locul unde vrem să fim. E o muncă enormă de făcut și avem nevoie de un plan bun. Această echipă are nevoie de experiență și are nevoie de aproximativ doi ani pentru a ajunge la nivelul său bun. Când spun acest lucru, vreau să fie clar că eu nu afirm că voi sta 2-3 ani la timona naționalei Moldovei, dar că această echipă are nevoie de acest timp! Avem cea mai dificilă grupă în Liga Națiunilor. Sunt doar echipe foarte puternice, cu jucători mari. Acest lucru este pozitiv pentru noi. Va trebui să dăm totul, la maxim, pentru a supraviețui”, a conchis Engin Firat.

Naționala de fotbal a R. Moldova a întâlnit până acum de patru ori Italia și de fiecare dată a pierdut. Prima partidă directă a avut loc pe 5 octombrie 1996, pe Stadionul Republican din Chișinău. Oaspeții s-au impus atunci cu 3-1. Golul nostru a fost marcat de Alexandru Curtianu.

În celelalte trei meciuri s-au înregistrat următoarele rezultate:

1997 Italia – Moldova 3-0 (Maldini, Zola, Vieri)

2004 Moldova – Italia 0-1 (Del Piero)

2005 Italia – Moldova 2-1 (Vieri, Gilardino, respectiv Gațcan)


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md