Aleg Cariera IT. Ramona Ziemann: „Suntem toți egali, iar șansele de a crește, de a fi avansat, de a crește profesional – sunt egale pentru fiecare”

Inovațiile și Industria IT merg mână în mână. Aflat într-o continuă schimbare și adaptare la noile realități, sectorul tech presupune informare și învățare continuă, deschidere către o rețea largă de profesioniști, dar și conectare și comunicare constantă cu experții din domeniu. În acest mod, ascensiunea profesională în IT este garantată, chiar dacă studiile universitare țin de cu totul al domeniu. În condițiile în care, piața muncii abundă de oferte de joburi în sectorul IT, tot mai mulți tineri aleg să facă o reconversie profesională și să lase în urmă cunoștințele acumulate pentru a se afirma în lumea digitală.

Foto: Tekwill

„Prima mea interacțiune cu domeniul IT a avut loc în Moldova”

Industria IT este una dintre cele mai progresiste pentru Moldova și se află într-o ascensiune continuă. Acesta a fost unul dintre argumentele pentru care Ramona Ziemann, de origine germană, a ales să facă IT în țara noastră. Cu o diplomă de specializare în Design și Arte, obținută în Germania, Ramona s-a stabilit în Moldova în anul 2016, iar digitalizarea care cuprindea tot mai multe sfere ale vieții a cucerit-o din prima.

Ramona Ziemann, Lead Product Designer for Mobile, Crunchyroll: „Am studiat Design și Arte în Germania, iar parcursul carierei mele era legat mai mult de agențiile de creație, un domeniu aflat în plină dezvoltare în anii 2009-2010. În acea perioadă, sectorul IT nu era la fel de dezvoltat precum este acum. De fapt, atunci când m-am mutat în Moldova, în 2016, a fost și prima interacțiune cu domeniul IT. La acea vreme totul era în plină dezvoltare.”

După anii petrecuți în lumea codurilor și a soluțiilor inovatoare, Ramona, care acum este angajata companiei „Crunchyroll”, înclină balanța alegerilor în favoarea sectorului IT, inclusiv pentru faptul că toți au șanse egale pentru a crește și a se afirma profesional.

Ramona Ziemann: „Este extrem de diferit să lucrezi ca designer într-o lume creativă și în sectorul IT. Aici, totul este mult mai structurat, mai organizat, există un proces bine stabilit în spate. A trebuit să adaptez acea concepție creativă și să trec la ceva mult mai centrat pe proces. Trebuia să colaborez mai mult cu inginerii, cu managerii de proiecte, cu angajați specializați pe domeniul tech, decât să fiu concentrată mai mult pe design și lucruri creative.”

Deși încă mai există preconcepția că sectorul tehnic este extrem de rigid, realitatea însă este diferită: o zi de muncă într-o companie IT este întotdeauna extrem de încărcată și intensă, veselă și presupune multă interacțiune și comunicare cu membrii echipei de proiecte.

Ramona Ziemann: „Este un mediu deschis, dinamic. Suntem toți egali, iar șansele sunt egale pentru fiecare, de a crește, de a fi avansat, de a avea un salariu mai mare, de a merge la cursuri suplimentare, de a crește profesional.”

Orcine își dorește, poate să lucreze în domeniul IT, chiar dacă acum se bucură de ani și experiență în alte sfere de activitate. Pornind de la propriul exemplu, Ramona recunoaște că există câteva diferențe, care pot fi depășite, dacă există suficientă motivație și cursuri de specializare.

Ramona Ziemann: „Să investească timpul lor citind cărți noi, sau mergând la unele workshopuri sau făcând cursuri online. Vreau să recomand TEKWILL pentru cursurile sale pentru că sunt orientate spre detalii practice, dar și pe teorie. Cei care livrează cursurile profesează în acest domeniu, de aceea, puteți lejer să comunicați cu ei, să le adresați întrebări și să nu vă fie frică să le puneți întrebări ciudate sau care nu merită să fie adresate. Din contra, sunt binevenite, pentru că primești niște răspunsuri corecte, direct de la cei din industrie.”

Acest material a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei prin intermediul Proiectului TEKWILL.

Campania de promovare a Carierei IT, desfășurată de ATIC începând cu anul 2012, își propune să comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajale pe care le generează activitatea în domeniul IT. Campania încurajează tinerii să afle mai multă informație despre profesiile și oportunitățile din IT, demontând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră.


Pub