Experți: Moldova are nevoie de peste 1 miliard de euro, pentru a recupera PIB-ul pierdut în timpul pandemiei. Din ce surse ar putea obține banii

Republica Moldova ar avea nevoie de 500 de milioane de euro pentru suport bugetar de la Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană și de 650 de milioane de dolari pentru investiții publice din credite bilaterale și eurobond-uri în următorii 5 ani, pentru a recupera PIB-ul pierdut în timpul pandemiei, potrivit unei analize elaborate pentru Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) de către Dumitru Vicol, analist economic la o bancă americană din Londra și Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS).

Experții susțin că Republica Moldova ar putea împrumuta în jur de 330 de milioane de dolari, la o dobândă de 1.2%, pe 10 ani, de la FMI. Noul program cu FMI ar fi acompaniat de un set de reforme structurale, precum reforma teritorial-administrativă, guvernanța corporativă mai transparentă a întreprinderilor de stat, măsuri de restructurare a economiei și dezvoltare regională.

După agrearea unui program nou cu FMI, Republica Moldova ar putea solicita o nouă asistență macro-financiară de la UE, în valoare de 100 de milioane de euro, pe un termen de 15 ani, la o dobândă de până la 0.5% și cu o componentă semnificativă de grant. Aceasta ar complementa deja cele 100 de milioane de euro disponibile în cadrul asistenței macro-financiare de urgență, denumită OMNIBUS.

O parte din investițiile publice ar putea fi finanțate din creditul rusesc, care încă rămâne accesibil, însă probabil la o dobândă puțin mai mare de 2%. Adițional, Republica Moldova ar putea emite și un eurobond, în valoare de 500 de milioane de euro, pe 7 ani, la o dobândă de 4-5%, potrivit lui Dumitru Vicol, analist economic la o bancă americană din Londra. Aceste investiții publice ar trebui racordate cu reformele structurale și măsurile financiare menționate mai sus.

„Deși aceste fonduri sunt accesibile, prioritizarea reformelor și investițiilor trebuie să fie realizată în colaborare cu partenerii sociali și societatea civilă, însă aceasta rămâne a fi o provocare. Finanțarea externă, împrumuturile, sunt bani publici, sunt bani ai cetățenilor. Iată de ce felul în care se negociază condițiile, costurile finanțării, trebuie să fie cunoscut de către oameni. Asigurarea transparenței în accesarea creditelor nu este opțională, dar obligatorie. Politizarea excesivă a finanțării externe va compromite efectul resurselor de care are nevoie Republica Moldova”, atenționează Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice.


Pub