Statul alocă 58 de milioane de lei pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în localitățile rurale. Cum au fost selectate proiectele câștigătoare

Circa 58 milioane de lei vor fi oferiți din bugetul de stat, prin Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în localitățile rurale. Banii vor di destinați implementării a 69 de proiecte de îmbunătățire și dezvoltare a infrastructurii economice, diversificarea economiei și dezvoltarea localităților rurale.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit Secretarului de Stat responsabil de politicile în domeniul dezvoltării regionale și rurale, Dorin Andros, cererile de solicitare a subvențiilor în avans, pentru dezvoltarea proiectelor în localitățile rurale, au fost selectate în urma unui apel de propuneri de proiecte, desfășurat în perioada 17 februarie - 20 mai 2020.

„În total au fost recepționate 103 dosare, cu o valoare de circa 160 de milioane de lei, iar cele selectate sunt eligibile și întrunesc condițiile pentru finanțare. Câștigătorii urmează ca în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării referitoare la selectarea dosarului de finanțare să prezinte documentele confirmative privind capacitatea de cofinanțare. Confirmarea va constitui baza semnării contractului de acordare a subvenției în avans. În caz contrar nu vor primi finanțare”, a menționat oficialul.

Astfel, în rezultatul evaluării dosarelor au fost selectate și acceptate spre finanțare proiecte pentru următoarele categorii:

Măsura nr.1. Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale – 20 de proiecte investiționale în sumă totală aprobată de circa 29 de mlilioane de lei.

Măsura nr.2. Renovarea şi dezvoltarea localităţii rurale - 48 de proiecte investiționale cu suma aprobată de circa 28 de milioane de lei.

Măsura nr.3. Diversificarea economiei rurale prin activități non agricole - un proiect investițional cu suma aprobată de circa 0,5 milioane de lei.

Pentru măsura 1 „Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale” și 2 „Renovarea și dezvoltarea localității rurale”, valoarea subvenției acordate va constitui 80% din valoarea investiției eligibile, dar nu va depăși suma de 3.000.000 de lei. Solicitanții de subvenții în cadrul acestor două măsuri vor fi autoritățile publice locale de nivelul I.

Pentru măsura 3 „Diversificarea economiei rurale prin activități nonagricole”, valoarea subvenției acordate va constitui 50% din valoarea investiției eligibile, dar nu va depăși suma de 1.000.000 lei. Solicitanții de subvenții în cadrul acestei măsuri vor fi atât persoane juridice, cât și fizice, înregistrate în conformitate cu legislația națională și care creează sau dezvoltă activități non agricole.


Pub