12:01:52 25.04.2024
Stiri

Gaura Neagră care a ȘOCAT cercetătorii! Este un MONSTRU ABSOLUT care ne poate înghiți SOARELE. Cât de APROAPE a ajuns

Actualitate 07.07.2020 08:00 Vizualizări2456 Autor: Ziarul National
Gaura Neagră care a ȘOCAT cercetătorii! Este un MONSTRU ABSOLUT care ne poate înghiți SOARELE. Cât de APROAPE a ajuns


Una dintre cele mai mari găuri negre cunoscute din Univers are un apetit pe măsura dimensiunii sale. Noi măsurători au dezvăluit că este un monstru absolut, fiind de 34 de miliarde de ori mai mare decât masa Soarelui. De asemenea, gaura neagră consumă o masă de mărimea Soarelui pe zi.

Astfel, aceasta este gaura neagră cu cea mai rapidă creștere din întregul Univers. Astronomii au spus că poate fi inclusă în categoria găurilor negre ultramasive.

„Masa găurii negre este de aproape 8.000 de ori mai mare decât gaura neagră din centrul Căii Lactee. Dacă acea gaură neagră din galaxia noastră ar fi dorit să ajungă la fel mare, ar fi trebuit să înghită două treimi din stelele din Calea Lactee”, a explicat astronomul Christopher Onken.

Descoperirea a fost anunțată prima dată în 2018. Gaura neagră alimentează un quasar (nucleu galactic activ) în centrul unei galaxii numite SMSS J215728.21-360215.1 (pe scurt, J2157) din Universul timpuriu, aflată la miliarde de ani-lumină depărtare.

La momentul descoperirii, astronomii au estimat că masa găurii negre este de aproximativ 20 de miliarde mase solare, astfel că intra în categoria găurilor negre ultramasive. Rata de acreție a sa, care arată cât de mult material consumă, era de jumătate dintr-o masă solară pe zi.

De atunci, astronomii au desfășurat noi măsurători pentru a revizui cifrele. Noile măsurători sunt de-a dreptul uimitoare. Gaura neagră J2157* are o rază Schwarzschild de aproape 670 de unități astronomice (AU). Aceasta este raza orizontului de evenimente, informează Science Alert, citat de descopera.ro.

Descoperirea reprezintă o provocare imensă pentru modelele cosmice, pentru că știm că formarea unui astfel obiect ar trebui să necesite o lungă perioadă de timp și o cantitate enormă de materie. Așadar, un „monstru” ultramasiv care bântuie în Universul timpuriu ar putea fi încă o piesă din puzzle.

„Abia așteptăm să vedem ce vom putea învăța despre galaxia în care crește această gaură neagră”, a mai spus Onken.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md