00:47:26 17.04.2024
Stiri

Aderarea României la Schengen. Președintele Parlamentului European crede că extinderea spațiului de liberă circulație este în „interesul tuturor”

Actualitate 07.07.2020 18:30 Vizualizări1498 Autor: Ziarul National
Aderarea României la Schengen. Președintele Parlamentului European crede că extinderea spațiului de liberă circulație este în „interesul tuturor”


David Sassoli, președintele Parlamentului European, este de părere că „este interesul tuturor” ca procesul de reformă și extindere a spațiului Schengen să continue, astfel încât toată Europa să beneficieze de zona de liberă circulație.

„Cred că este interesul tuturor că acest proces să continue. După cum știți, sunt diferiți pași care trebuie îndepliniți și diferite evaluări care trebuie făcute constant. Desigur, sper că toată Europa să poată beneficia de Schengen. Acesta este punctul de vedere al Parlamentului European”, a spus David Sassoli, într-un interviu pentru Calea Europeană și alte cinci publicații din Franța, Germania, Irlanda, Italia și Spania.

Răspunzând la o întrebare pusă de publicația citată, David Sassoli a adăugat: „Sunt bucuros să văd că președinția germană pune accentul pe înaintarea procesului de aderare. Sper că asta poate ajuta la integrarea mai bună a cetățenilor și a companiilor și să beneficieze de libertatea de mișcare, care este foarte importantă. După cum știți, Parlamentul a fost mereu angajat către acest obiectiv și vedem toate evoluțiile într-o lumină pozitivă”.

Președinția germană a Consiliului UE susține aderarea României la Schengen. Anunțul a fost făcut de Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei în România, care a explicat că Berlinul „a susținut întotdeauna” țara noastră „cu acest obiectiv și nu doar în termeni abstracți”.

„Germania a susținut întotdeauna România cu acest obiectiv și nu doar în termeni abstracți. În cursul acestui proces, am avut idei concrete prezentate de cancelarul Merkel, cum ar fi să începem cu intrarea aeroporturilor în Schengen”, a afirmat diplomatul, la o întrebare pusă de aceeași publicație în cadrul conferinței de lansare a președinției germane la Consiliul UE.

„Nu am atins obiectivul încă (…), dar să lucrăm în acest sens. Susținem obiectivul“, a continuat Cord Meier-Klodt.

La aceeași conferință a luat parte și Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, care a subliniat că ar fi „o mare realizare pentru Spațiul Schengen ca România și Bulgaria să fie înăuntru, și nu în afara sa”.

Premierul Ludovic Orban declara, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen din 2020, că România este „gata” să fie integrată în Spațiul Schengen, în condițiile în care respectă „toate criteriile tehnice”.

„România este o țară care protejează o frontieră mare a Uniunii Europene. Mesajul nostru este foarte clar: respectăm valorile, principiile și prezența importantă a fiecărui țări în procesul decizional. (…) Suntem gata să fim integrați în spațiul Schengen. Respectăm toate criteriile tehnice. România este o țară democratică, foarte pro-europeană și care a arătat în ultimii zece ani că este un actor european. În ce privește corupția, obiectivul nostru principal este să punem capăt Mecanismului de Cooperare și Verificare. Suntem complet devotați să respectăm articolul 2 din Tratatul UE privind statul de drept”, spunea prim-ministrul Ludovic Orban.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md