Andrei Uncuța rămâne la șefia Spitalului Clinic Republican

Julieta Savițchi
07/07/2020
Foto: CIJM

Andrei Uncuța a câștigat concursul pentru funcția de director al Spitalului Clinic Republican Timofei Moșneaga. Rezultatul a fost anunțat cu puțin timp în urmă de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

La concurs au participat doi candidați: Andrei Uncuța, care din martie a deținut interimatul funcției de director al Spitalului Clinic Republican, și Aureliu Bodiu, șeful secției neurochirurgie din același spital.

Andrei Uncuța este medic neurolog, iar înainte de a fi numit șef interimar la cel mai mare spital din țară a deținut timp de patru ani funcția de șef al Serviciului medical al Ministerului de Interne.

Uncuța a fost numit interimar după demiterea din funcție, la finele lunii martie, a lui Anatol Ciubotaru. Decizia de demitere a fost luată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, la o zi după ce Ciubotaru a organizat testarea la un laborator privat a șase angajați care îngrijeau bolnavii infectați cu Covid-19. Premierul Chicu a declarat în fața presei că demisia lui Ciubotaru a fost necesară „pentru a spori capacitățile Spitalului Clinic Republican, pentru a face față provocării în domeniul epidemiologic”.

Cardiochirurgul Anatol Ciubotaru a aflat despre demiterea sa din funcția de director al Spitalului Clinic Republican de la cunoscuți, după ce premierul Ion Chicu a făcut public anunțul în fața camerelor. Cu câteva ore înainte de a fi demis Ciubotaru, instituția pe care o conducea a fost supusă verificărilor de către inspectorii financiari. Mai mulți medici de la SCR susțin că Ciubotaru a fost demis pentru că „ar fi deranjat” guvernarea. Pe parcursul zilei de joi, doi vicedirectori ai Spitalului Clinic Republican și-ar fi depus cererile de eliberare, în semn de protest față de demiterea lui Ciubotaru.

Câțiva medici de la SCR ne-au comunicat, solicitând anonimatul, că profesorul Ciubotaru a întreprins mai multe măsuri pentru a-și proteja subalternii, fapt care nu le-ar fi convenit autorităților. Mai mult, Anatol Ciubotaru a venit și cu inițiative privind tratamentul și combaterea epidemiei de Covid – 19.

Ciubotaru a contestat în instanță decizia Comisiei de a-l demite, dar a pierdut procesul.

Julieta Savițchi
07/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii