‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePiața mondială agricolă: Grâul din regiunea Mării Negre are prioritate

Piața mondială agricolă: Grâul din regiunea Mării Negre are prioritate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Piața Europeană

Ieri, nu au fost observate modificări semnificative pe piața cerealelor. Operatorii așteaptă informații suplimentare, în primul rând, privind recoltele ce urmează a fi obținute în emisfera nordică, care a început campania de recoltare. În ceea ce privește vremea, jucătorii de pe piață urmăresc cum ar putea fi afectate culturile de temperaturile mari înregistrate în regiunea Mării Negre și Centura porumbului din SUA.

Potrivit Agritel, Egiptul a anunțat o ofertă pentru achiziția de grâu cu livrare în perioada 8-18 august. Având în vedere nivelul actual al prețurilor, grâul din regiunea Mării Negre are un avantaj. De asemenea, pe piața internațională ar trebui remarcată vânzarea către China a 121.920 de tone de porumb american și 264.000 de tone de soia.

Euro se întărește față de dolar în această dimineață. Aceasta duce la pierderea competitivității producției europene pe piața internațională. În același timp, grivna ucraineană pierde teren în raport cu toate monedele, după demisia șefului Băncii Centrale.

Prețurile pentru rapiță sunt menținute datorită prețurilor relativ stabile pentru uleiul de palmier și petrol. Stocurile de ulei de palmier din Malaezia s-au dovedit a fi mai mici decât se aștepta. Prețul pentru petrol rămâne a fi stabil – 40,50 dolari/baril în New York.

Piața SUA

‹ adv ›

Ieri, prețurile pentru soia au rămas stabile. Piața continuă să se bucure de sprijin datorită raportului USDA prezentat săptămâna trecută, dar și datorită temperaturilor înalte din regiunea Centurii porumbului.

Evaluarea stării culturilor de soia nu s-a schimbat în această săptămână: 71% din suprafețele cultivate sunt considerate „bune sau excelente”. Se estimează că soia a ajuns la fenofaza de înflorire pentru 31% din suprafața semănată, comparativ cu 8% anul trecut și 24% față de media din ultimii 5 ani.

Evaluarea stării culturii de porumb a fost redusă cu 2 puncte până la 71%. Se estimează că 10% din suprafața cultivată a atins fenofaza de înflorire, comparativ cu 7% anul trecut și 16% față de media pentru 5 ani.

‹ adv ›

Pentru grâul de toamnă, starea acestuia a fost apreciată cu un punct mai puțin, la 51%, dar a crescut cu un punct evaluarea pentru grâul de primăvară – la 70%.

Ieri, fondurile au fost neto-cumpărători de 13.000 loturi de porumb și 7.500 de soia.

În această dimineață, piețele americane s-au deschis practic neschimbate. Nesiguranța este generată de insuficiența informației în ceea ce privește cum va evolua pandemia.

Piața regiunii Mării Negre

Ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patrușev, a declarat că Rusia intenționează să utilizeze permanent mecanismul de export al cerealelor introdus în aprilie-iunie ca răspuns la COVID-19. Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, nu va introduce cote de export din iulie până în decembrie, dar nu exclude posibilitatea utilizării lor în a doua jumătate a sezonului, pentru a asigura aprovizionarea internă suficientă.

Patrușev a declarat că o parte din cotă ar putea fi alocată anumitor exportatori doar pe baza rezultatelor acestora obținute în iulie-decembrie. Aceste planuri arată dorința serioasă a autorităților de a controla acest sector al economiei cât mai mult posibil.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›