Trei artişti fotografi din Republica Moldova au câștigat granturi pentru proiecte de fotografie documentară în România

Trei artiști fotografi din Republica Moldova și doi din România, au câștigat granturi de la Centrul de Fotografie Documentară (CdFD) din România.

Foto: cdfd.ro

Este vorba despre burse în valoare de 3 500 lei românești (aproximativ 14 mii lei) pentru proiecte de fotografie documentară adresate tinerilor sub 30 de ani.

La concurs au participat 125 de tineri fotografi atât din România, cât și din Republica Moldova. După o lungă jurizare, au fost selectați următorii artiști:

- Mihail Călărașan, născut în anul 1993, din Rîbnița - își propune să dărâme stereotipurile despre găgăuzi născute prin zvonuri în rândul populației moldovenești.

- Andriana Oborocean, născută în anul 1995, la Tighina (Bender) - după o viață nomadă care a purtat-o prin Republica Moldova, România, Italia, Spania, Anglia, se reîntoarce și explorează orășelul din stânga Nistrului în care s-a născut.

View this post on Instagram

Myosotis alpestris babyblue @sofroniemariacarmen #fashionforbankrobbers

A post shared by Andriana Oborocean (@andriaobor) on

- Elena Sirețanu, născută în anul 1997, la Strășeni - proiectul ei fotografic va explora idei despre intimitatea, educația sexuală, miturile și tabuuri despre sex, rușinea și dorința câtorva tineri din Republica Moldova.

- Diana Păun, născută în anul 1995, la Slatina, România - își propune documentarea satului Deveselu, unde s-a decis construirea scutului Anti-Rachetă, atât prin intermediul spațiului fizic, cât și prin evoluția psiho-socială a locuitorilor care trăiesc Visul American la ei acasă.

Diana Păun / Sursa:cdfd.ro

- Tudor Platon, născut în anul 1991, la Piatra Neamț, România - continuă un proiect mai amplu intitulat „Satul magic” cu o serie de portrete ale unor personaje care, prin felul de a fi și de a trăi, reprezintă rămășițe ale unui timp trecut, un timp al superstițiilor și al obiceiurilor păgâne.

Tudor Platon / Sursa:cdfd.ro

Din juriu au făcut parte: Andra Matzal, editor si jurnalist Scena 9; Ramin Mazur, fotograf independent, reprezentat de Panos Pictures (Republica Moldova); Matei Bejenariu, artist, fondator si director al Centrului de Fotografie Contemporană din Iași; Ioana Cîrlig, fotograf, cofondator Cdfd; Petruţ Călinescu, fotograf, cofondator CdFD.


Pub