Expert politic: „Boicotarea Parlamentului la nesfârșit va dăuna opoziției”. Află ce se ascunde în spatele cortinei politice

Guvernul și Parlamentul au intrat în blocaj. Primul - odată cu pierderea majorității parlamentare, ultimul - din lipsă de cvorum din cauza boicotării ședințelor de către partidele de opoziție. Ce se ascunde în spatele acestor decizii, pe ce mizează formațiunile politice, în prag de alegeri prezidențiale și ce ar putea să se întâmple, aflăm de la analistul politic Dionis Cenusa, care a declarat pentru UNIMEDIA că „raționamentul opoziției în situația de astăzi este unul complet diferit de la o fracțiune la alta”.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit acestuia, cei din Partidul Acțiune și Solidaritate au miza lor, care ar conta în alegerile prezidențiale.

„PAS își dorește să vină în Parlament și să voteze pentru proiectele de lege propuse, dacă nu ar fi asumate de Guvernul lui Chicu.

Altfel spus, PAS este deranjat de intenția lui Chicu, și indirect a lui Dodon, de a-și asuma niște merite. Totodată, PAS se pare că vrea să evite situația în care, din varii motive, asumarea de răspundere a lui Chicu primește sprijin negativ, ceea ce va duce la declanșarea procedurii de demitere a Guvernului. Scăparea de sub control a situației poate influența rezultatul alegerilor prezidențiale”, spune Cenusa.

În același timp, potrivit expertului politic, miza celor din Platforma DA nu este atât de mare, iar aceștia profită de situația actuală pentru a înainta ideea unui nou Guvern.

„Platforma Da boicotează ședințele Parlamentului din motive asemănătoare, dar nu exacte, deoarece șansele acesteia la prezidențiale sunt infime. Platforma DA folosește acest moment politic pentru a negocia modalitatea de numire a unui nou Guvern, pe care să-l conducă. Această idee nu este împărtășită de PAS, fără de care demiterea lui Chicu este imposibilă în actuală conjunctură politică”, spune Cenusa.

Dionis Cenusa afirmă că totuși, boicotarea ședințelor Parlamentului la infinit va dăuna imaginii opoziției, de aceea, mai devreme sau mai târziu, aceasta va reveni la ședințele Parlamentului.

„De asemenea, Guvernul poate ceda pentru a facilita deblocarea Parlamentului. Totodată, testarea nervilor pe timp de criză, în primul rând de către opoziție, înarmează critica socialiștilor. Aceasta întărește mesajul politic despre opoziția care tot mai des alege confruntarea cu guvernarea decât căutarea consensului pentru binele public”, a precizat expertul politic într-un comentariu oferit pentru UNIMEDIA.

Amintim că astăzi a avut loc a treia ședință de Parlament în care nu a fost cvorum, iar Guvernul Chicu nu a putut să își prezinte asumarea de răspundere pe un șir de modificări la bugetul țării, potrivit cărora, printre altele, se va majora salariul cadrelor medicale, iar pensionarii vor putea beneficia de un ajutor financiar de 700 de lei. Opoziția cere Guvernului să-și abroge asumarea de răspundere și să vină în proces ordinar cu proiectele de lege în Legislativ pentru votare. Cabinetul de miniștri afirmă că acest lucru a devenit imposibil, odată cu pierderea majorității de către actuala colaiție de guvernare.


Pub