(doc) Cauza penală pe numele fostului deputat PLDM Grigore Cobzac, clasată după 3 ani: „A fost un dosar la comanda lui Plahotniuc, pornit de Morari și Bețișor, pentru a mă scoate pe tuşă din Parlament”

Fostul membru PAS, care a candidat independent la alegerile parlamentare din Hîncești, în luna martie, dar și fost deputat PLDM, Grigore Cobzac, anunță că procesul penal deschis pe numele său, pentru a ancheta presupuse ilegalități în activitatea economică a familiei sale și a sa în calitate de preşedinte de raion, a fost clasată. Acesta susține că dosarul a fost inițiat la comanda fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, pentru a-l „scoate pe tuşă din Parlament şi reduce la tăcere”. „Trebuia să mă vând sau să fiu închis, execuţia publică urmând să servească la intimidarea celor vocali”, precizează Cobzac, adăugând că „acest dosar a stat la baza hărţuirii şi denigrării familiei în ultimii ani”.

Foto: UNIMEDIA

„Am fost invitat la Procuratura Hînceşti, unde mi-a fost adusă la cunoştinţă Ordonanţa privind clasarea procesului penal în cauza penală nr.2017978349, începută la 14 septembrie 2017, din motiv că fapta nu întruneşte elementele infracţiunii”, anunță Grigore Cobzac pe pagina sa de Facebook.

„Anume acest dosar a stat la baza hărţuirii şi denigrării familiei mele în ultimii ani. Voi avea mai multe postări la acest subiect, unde le voi spune pe nume tuturor călăilor, începând cu cei care au calomniat până la cei care au executat făcătura, dar şi cei care au utilizat cu rea credinţă datele din acest dosar”, susține fostul deputat.

Acesta a expus în ordine cronologică cele întâmplate, începând cu 2017: „La Interpelarea nr.171 din 30.05.2017 a deputatului AZ (abreviatura utilizată în textul denunţului la CNA), Inspecţia financiară din subordinea Ministerului Finanţelor a efectuat un control la UAT de nivelul I şi II, privind construcţia reţelelor de apă şi canalizare din r-ul Hînceşti. Prin urmare, după verificarea documentelor pe perioada 01.01.2011 – 2017, inspectorii au conchis că, „a fost admisă majorarea neîntemeiată a costului lucrărilor” efectuate de S.R.L. “Digricom” (întreprinderea familiei mele) cu 235.800 lei, la trei obiecte de aprovizionare cu apă şi canalizare din satele Fundul Galbenei, Sofia şi, respectiv, Ciuciuleni. De asemenea, au fost verificate achiziţiile publice a lucrărilor desfăşurate, dar şi alocările şi cofinanţările din bugetul Consiliului raional Hînceşti în cadrul acestor proiecte. Chiar dacă dezacordul S.R.L. „Digricom” nu lăsa piatră pe piatră din concluziile care ajung până la absurd ale Inspecţiei financiare, solicitarea întreprinderii de anulare a actului a fost ignorată, fiind însoţită de răspunsul: “Dacă aveţi dreptate, dovediţi-o la CNA...” .

La 06.09.2017, directorul Inspecţiei financiare semnează denunţul la CNA, iar la 14.09.2017, Procuratura Anticorupţie dispune începerea urmăririi penale conform prevederilor infracţiunii prevăzute de art.335 alin.(1 indice 1) din Codul Penal, pe faptul abuzului în serviciu (!!). Deja la 15.09.2017, în mod fulgerător, Viorel Morari, şef al Procuraturii Anticorupţie, dispune „completarea grupului de urmărire penală şi efectuarea urmăririi penale în cauza penală 2017978349 de un grup de procurori şi ofiţeri de urmărire penală, precum şi ofiţeri de investigaţii din cadrul CNA” într-un număr de 16 membri. Probabil, comanditarii acestui dosar au rămas nesatisfăcuţi de rezultatele activităţii acestui grup, fiindcă, la 21.05.2019, Adriana Beţişor, în calitate de procuror-şef interimar a Procuraturii Anticorupţie, semnează o altă ordonanţă prin care, pentru continuarea urmăririi penale în aceeaşi cauza penală nr.2017978349, dispune formarea altui grup, de această dată compus din 25 de procurori şi ofiţeri de urmărire penală, precum şi ofiţeri de investigaţii din cadrul CNA.

Către acest moment, regimul lui Plahotniuc a început să agonizeze, iar procurorii care l-au slujit, au început să şteargă urmele abuzurilor săvârşite. Astfel, la doar 14 zile de la constituirea ultimului grup, la data de 03.06.2019, Adriana Beţişor formulează un demers în adresa Procurorului General, Eduard Harunjen, pentru retragerea cauzei penale nr.2017978349 de la organul de urmărire penală al CNA, cu transmiterea acesteia la... Inspectoratul de Poliţie Hînceşti al IGP al MAI. În aceeaşi zi, Harunjen acceptă propunerea şi prin ordonanţă transmite cauza penală la Inspectoratul de Poliţie Hînceşti. De fapt, altă explicaţie a acestui transfer decât, dorinţa unora de a scoate din vizorul public cât mai multe dosare fabricate pe criterii politice şi a se adăposti de consecinţele scandalului cu dosarele politice ce lua amploare, este greu de găsit”, scrie Grigore Cobzac.

În opinia sa, scopul urmăririi penale în acest dosar a fost altul decât stabilirea adevărului. „A fost unul legat de activitatea mea în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Trebuia să fiu scos pe tuşă şi redus la tăcere. Trebuia să mă vând sau să fiu închis, execuţia publică urmând să servească la intimidarea celor vocali. Fracţiunea PLDM din forul legislativ al ţării trebuia atomizată, iar pentru aceasta a fost folosit tot instrumentarul ticălos deţinut de regim, de la linşaj mediatic până la fabricarea doasarelor penale, folosite drept mijloc de şantaj împotriva celor puţini din Parlament care, în acele timpuri, stăteau drepţi şi se împotriveau capturării statului de către Plahotniuc şi PD-ul său. Acesta a fost, de fapt, obiectivul urmărit de “armata” de procurori mobilizaţi pe caz şi care au trecut prin ciur şi dârmoi toată activitatea economică a familiei mele, cât şi activitatea în calitate de preşedinte de raion”, precizează Cobzac.

Menționăm că persoanele vizate nu au comentat, deocamdată, acuzațiile aduse de fostul deputat PLDM.

Ordonanță semnată de Viorel Morari / Sursa:Facebook/ Grigore Cobzac
Ordonanță semnată de Viorel Morari, pag.2 / Sursa:Facebook, Grigore Cobzac
Ordonanță semnată de Adriana Bețișor / Sursa:Facebook/Grigore Cobzac
Ordonanță semnată de Adriana Bețișor / Sursa:Facebook/ Grigore Cobzac


Pub