6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 92 cazuri noi de infectare și zece decese

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

92 cazuri noi de infectare și zece decese

92 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, în urma procesării a 735 de teste. Un caz este de import (Federaţia Rusă), restul cu transmitere locală. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 906 cazuri.

Din numărul total de cazuri din această zi, 4 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 2, personal auxiliar– 2.

Până la ziua de azi, 11 047  persoane au fost tratate de COVID-19.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea a zece decese provocate de COVID-19. Trei au fost anunțate de dimineață, șapte – în seara zilei. Bilanțul victimelor răpuse de noul Coronavirus a ajuns la 595.

13 cazuri de infectare la mănăstirea Noul Neamț din Chițcani

În mănăstirea de călugări Noul Neamț din satul Chițcani, regiunea transnistreană, au fost depistate 13 cazuri de infectare cu COVID-19, anunță presa din stânga Nistrului. Potrivit acesteia, după confirmarea a două cazuri s-a procedat la testarea în masă a persoanelor aflate la mănăstire.

Pacienții nu au simptome specifice COVID-19. Aceștia se află la spitalul din raionul Slobozia. Tot acolo au fost internate și rudele unuia dintre călugări. Este vorba despre tata și sora acestuia, care s-au infectat.  Toate celelalte persoane de la mănăstire ale căror teste au arătat un rezultat negativ rămân în continuare în mănăstire.

Pe 8 iulie se întrunește Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică

Pe 8 iulie, va avea loc ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, unde se va decide măsurile aplicate după 15 iulie când se finalizează starea de urgență în sănătatea publică, „Vom discuta pașii următori”. a anunțat premierul Ion Chicu, după ședința conducerii de vârf a țării.

„Atestăm o diminuare a cazurilor de infectare, dar după ce analizăm ce se întâmplă în lume, este clar că pandemia nu va pleca rapid și imediat… Din păcate, această pandemie ne marchează și ne va marca viața. Este necesar să ne protejăm sănătatea”, a spus premierul.

ANSP atenționează privind riscul de răspândire COVID-19 în „Orheiland”

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează privind riscul de răspândire a infecției COVID-19 în parcul de distracții „Orheiland”, „în condițiile în care pe teritoriul acestuia poate fi înregistrat un flux mare de populație, mai ales copii și nu poate fi asigurată respectarea distanței sociale”. Totodată, ANSP a menționat că printre vizitatorii parcului de distracții în special sunt copiii care sunt însoțiți de către persoane în vârstă, pentru care de asemenea poate fi un risc sporit de infectare. „Din cauza fluxului mare de persoane ar exista impedimente în stabilirea sursei de infecție sau a contacților în situația unui eventual focar. Cu atât mai mult, că în raionul Orhei se atestă o creștere a morbidității determinate de COVID-19, inclusiv printre copii”, se arată în mesajul agenției.

369 cazuri de infectare și 13 decese în weekend

369 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în zilele de sâmbătă și duminică în Republica Moldova. Acestea au fost depistate în urma procesării a 2 667 de teste. 26 dintre cazuri au fost confirmate în rândul lucrătorilor medicali. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 814 cazuri.

În zilele de odihnă au fost înregistrate 13 decese provocate de COVID-19. Printre cei răpuși de COVID-19 figurează medicul Ion Hanganu, în vârstă de 72 ani, care a activat în calitate de medic de familie în cadrul Centrului de Sănătate Pîrlița, r-nul Ungheni. De asemenea, în urma complicațiilor generate de COVID-19, în spital s-a stins Anatolii Saracuța, primul director al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică. Bilanțul deceselor provocate de noul Coronavirus a ajuns la 585 persoane. Până la ziua de azi, 10 718  persoane au fost tratate de COVID-19.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.