Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir

Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative ale lui Zaharia Cușnir, cu fotografii care au făcut înconjurul lumii. Premieră va avea loc pe pagină de Facebook „din pod”. Zaharia Cușnir a făcut fotografii cu viața din jurul lui. între anii ’50 și ’70. Oamenii îl chemau să facă poze la nunți, cumetrii sau când își doreau o fotografie de familie. Așa a ajuns Zaharia să facă portretele oamenilor din câteva sate. Peliculele au fost găsite de tânărul regizor Victor Galușca, în satul Roșietici, în timp ce filma lucrarea  de licență împreună cu un prieten, operatorul Andrei Moraru. Au împărtăşit vestea cu mentorul lor, Nicolae Pojoga, care le-a scanat şi le-a indexat cu grijă. Pe Facebook a fost creată pagină Zaharia Cușnir, unde mulți își recunosc rudele și cunoscuții. Premiera video a filmulețului poate fi văzută AICI. Operatori – George Secrieru, Răzvan Ursu, montaj și colorizare – George Secrieru, sunet – Constantin Coadă, muzică – Rustem Oltenesc, la fluier Ion Văduva.

O tânără mămică din Bălți produce chipsuri din fructe

Ana Măligă, o tânără mămică din Bălți, produce chipsuri sănătoase din fructe și legume, care pot fi consumate cu plăcere chiar și de cei care își doresc să scape de kilogramele în plus. Fripsurile, așa cum le numește easunt sută la sută naturale și se vând prin intermediul rețelelor de socializare, scrie Nordnews.md.

Ana și-a cumpărat mai multe utilaje, inclusiv o uscătoare electrică, și prepară gustoșeniile în propria bucătărie. Mai nou, tânăra a început să producă și pastilăAceastă este un produs de cofetărie gustos, sănătos și care conține doar ingrediente naturale.

„Am deja clienți care sunt foarte mulțumiți, mai ales fetele care au grijă de silueta lor, cei care practică sportul, cei care respectă un mod de viață sănătos. Mulți cumpără pentru copii. La muncă, când nu ai timp, le mănânci în loc de fast-food, sunt mai sănătoase”, a precizat Ana Măliga. 30 de grame de fripsuri costă între 25 și 40 de lei, iar 100 de grame de pastilă costă 60 de lei.

Cinci militari din  Bălţi au donat plasmă pentru pacienţii infectaţi

Cinci militari din Brigada Infanterie Motorizată „Moldova” de la Bălţi, care au învins noul coronavirus, au donat plasmă pentru pacienţii infectaţi cu COVID-19, aflaţi în stare gravă și foarte gravă. În Brigada de infanterie motorizată „Moldova” au fost înregistrate peste 20 de cazuri de îmbolnăviri. Anterior, un alt militar din Regimentul Rachete Antiaeriene a făcut acelaşi gest nobil. Până în prezent, 57 de militari şi angajaţi civili ai Armatei Naţionale s-au tratat de COVID-19.

Foto: Facebook/Ministerul Apărării

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.