Coronavirus // O femeie a ajuns în comă după ce a fost tratată la un spital din Capitală

Julieta Savițchi
06/07/2020

O femeie de 64 de ani din raionul Călărași, diagnosticată cu Covid-19, a ajuns în secția de reanimare a Spitalului Clinic Republican, după ce a fost tratată timp de 10 zile de o altă maladie la Spitalul Sfânta Treime din Chișinău. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției de către rudele femeii, care consideră că aceasta ar fi contaminat virusul în spital.

Pacienta, care locuia la unul din feciorii săi din Chișinău, a solicitat ambulanța la data de 19 iunie, având probleme de respirație. Aceasta a fost internată mai întâi la Centrul Covid unde a fost supusă investigațiilor. Rezultatul testului la Covid-19 a fost negativ, iar radiografia a arătat că are pneumonie, din care motiv a fost internată la Spitalul Sfânta Treime.  

„Vorbeam cu mama la telefon aproape în fiecare zi, se simțea tot mai bine și așteptam să fie externată. Pe data de 1 iulie nu am sunat-o, iar a doua zi nu mi-a mai răspuns la telefon. Deja pe data de 3 iulie, după mai multe tentative, mi-au răspuns la telefonul din secția în care era internată că mama nu se mai află la ei, că a fost dusă în reanimare”, ne-a comunicat nora pacientei.

Aceasta a mai spus că a avut nevoie de aproape o zi pentru a da de urmele soacrei. „Am telefonat la toate telefoanele de la Sfânta Treime. Un medic mi-a zis că nu oferă informații la telefon. Am fost nevoită să vin cu copiii, unul de trei ani, iar altul de cinci luni la spital. I-am lăsat la pază, iar eu am umblat de la o secție la alta aproape două ore, ca în cele din urmă să-mi trimită hainele și să-mi comunice că mama a fost transferată în stare gravă la Spitalul Clinic Republican. Aici mi-au comunicat că este intubată, e în comă și că are plămânii distruși de coronavirus. I-am întrebat de ce nu au informat familia și mi-au răspuns că era înregistrată în fișa medicală ca persoană fără rude”, a precizat femeia.

Solicitată de reporterii portalului Anticorupție.md, Galina Alcaz, ofițerul de presă al Spitaluilui Sfânta Treime, a respins acuzațiile că pacienta ar fi putut contamina virusul în spital. „S-a demonstrat deja că acest virus este unul cu surprize. În acest caz testul a fost negativ la început, dar virusul poate fie descoperit la a 10-a sau chiar la 14-a zi de la contaminare. Medicii noștri au făcut tot posibilul pentru a trata pacienta. Nu putem să oferim detalii despre tratament, deoarece sunt date cu caracter personal. Dar rudele sunt în drept să facă cuniștință cu fișa tratamentului”, ne-a spus funcționara.

Portalul Anticoruptie.md a scris la sfârșitul lunii trecute despre existența unui focar de coronavirus la Spitalul Sfânta Treime din Chișinău, iar administrația instituției a respins informația. A doua zi, Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, a confirmat, la solicitarea reporterilor Anticoruptie.md, că în spital sunt înregistrate multiple cazuri de infectare a lucrătorilor medicali. Ulterior, ANSP a precizat, la solicitarea reporterilor Anticoruptie.md, că în spital sunt înregistrate 22 de cazuri de infectare a angajaților. Totuși, potrivit epidemiologilor de la ANSP, în prezent, în Spitalul Sfânta Treime, nu este declarat focar de Covid-19.

Julieta Savițchi
06/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii