Recomandare Moldova.org / 5 experiențe pe care poți să le ai ca turist în Moldova, de la Cristina Ostapenco

Gazda rubricii cu recomandări din această săptămână este Cristina Ostapenco, travel consultant la Go Travel. Nu stă o zi locului, colindă țara-n lung și în lat pentru a găsi cele mai interesante destinații și experiențe inedite pe care le poți avea ca turist în Moldova.

Așa încât nu există vreo certitudine privind redeschiderea turismului extern, am rugat-o pe Cristina să vă pregătească o listă cu locuri de văzut și lucruri de făcut în interiorul țării.

Să pornim la drum!

Lacul cu Nuferi de la Bardar

Pentru cei care își imaginează că trebuie să parcurgă sute de kilometri pentru destinații unice, vreau să vă bucur, avem locuri extraordinare și inedite nu departe de Chișinău. Ce zici de Lacul cu Nuferi de la Bardar? Dacă răspunsul este „Nu”, atunci te îndemn să nu eziți, pentru că priveliștea este de poveste, iar diversitatea și abundența de flori te lasă pur și simplu fără cuvinte. Albi, roz, roșii, bordo – 50 de specii, o adevărată oază a nuferilor care sunt îngrijiți cu atâta dragoste de către domnul Gheorghe, feciorul familiei Luchița. Istoria sa este impresionantă, precum și activitatea în care investește atâta pasiune și dedicație.

Probabil cel mai minunat e că poți vizita lacul cu nuferi din mai până în octombrie, perioadă suficientă ca să găsești timp să evadezi din peisajul urban în povestea cu nuferi de la Bardar.

Vinăria ATU

Ai vizitat vreodată o vinărie urbană? Întocmai, se află la un pas distanță de centrul orașului și este prima și unica, deocamdată, vinărie urbană din Moldova. Mai ales că este o vinărie cu ciclu complet de producere a vinurilor în ediții foarte mici, 1000-3000 de sticle.

Este vorba despre Vinaria ATU. Chiar de la poartă vei fi întâlnit(ă) de către proprietarul vinăriei, Victor Vutcarau, care îți va povesti despre istoria vinăriei, tradițiile vinăritului și vă va oferi spre degustare deosebitul vin produs în inima capitalei.

Conacul „Zamfir Ralli-Arbore”

Următorul obiectiv turistic pe care ți-l recomand să-l vizitezi este Conacul „Zamfir Ralli-Arbore”. Conacul este o fostă reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea construită de boierul grec Zamfirache Ralli în satul Dolna, gubernia Basarabia.

În perioada de exil, poetul Alexandr Sergheevici Pușkin se împrietenește cu familia Ralli și petrece o vară în conacul acestora de la Dolna, localitate care se află acum în raionul Strășeni. Există dovezi că anume în acea vară Pușkin a făcut cunoștință cu o femeie romă pe nume Zamfira care i-a servit drept muză pentru renumitul său poem „Tiganii“.

Acest conac are o grădină imensă și frumoasă. E de-a dreptul inspirațional, iar păsările parcă nu se mai satură să te încânte cu trilurile lor.

Zbor cu balonul cu aer cald

Dacă te-ai plictisit de excursii pietonale și pe două roți, te invit să trăiești emoții unice, de a fi ca o pasăre în zbor care planează pe o aripă de vânt și a savura priveliști la înălțime ale oricărui colțișor de țară pe care dorești să-l explorezi. Ți-ați dat seama despre ce este vorba? Poate ca da, dar poate ca nu! Madame et monsieur, poftiți la un zbor cu balonul cu aer cald!

Da, da, în Moldova putem practica și acest tip de călătorii, care, îți garantez, te va umple de entuziasm și va alunga plictiseala pe multe săptămâni înainte. Pornirea se poate face în funcție de ce dorești să descoperiți de la înălțime.

Poți explora Chișinăul la înălțimea unei păsări în zbor, dar și să alegi un peisaj mai idilic și rural – zburând deasupra poienițelor poți vedea clar cum zbughesc din ascunzișuri căprioare, iepuri, fazani și alte vietăți.

Zbor cu avion de epocă

Dacă zborul cu balonul îți pare o experiență prea chic și ești dispus(ă) să simți cum îți curge adrenalina prin vene, atunci bănuiesc că zborul cu avionul à la James Bond este pentru tine. Un avion de epocă care funcționează ca un ceas elvețian este gata să te plimbe și să descoperi Moldova cea frumoasă de la o noua altitudine.

Un lucru este cert, fluturi prin stomac faci nu doar când ești îndrăgostit, ci și atunci când zbori într-o „misiune secretă” că să descoperi peisajele Moldovei sau, poate, eu m-am îndrăgostit să zbor!

Niciodată nu mi-am imaginat că în Moldova voi putea întâlni, ca-n oglindă, imagini rupte din întreaga lume: provence-ul franțuzesc la Horodiște, mica Elvetie la Duruita, Toscana la Vinăria Etcetera și Delta Dunării la Valeni. Dacă vrei să mă însoțești în mini vacanțele organizate de Go Travel, atunci nu ezita să mă contactezi!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.