Judecătorii, din vina cărora Moldova a pierdut dosare la CEDO, ar putea răspunde material

Crina Dumitriu
05/07/2020

Judecătorii vor plăti material pentru cazurile pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în baza cărora din bugetul de strat s-au plătit despăgubiri, dacă vinovăția lor va fi dovedită. Un proiect de lege, aprobat de Guvern sătămâna aceasta, dacă va adoptat de Parlament, va oferi posibilitate de a înainta acțiuni de regres împotriva judecătorilor vinovați de condamnarea Republicii Moldova de către CEDO. Documentul aprobat prevede perfecționarea reglementărilor din cadrul normativ existent, referitoare la mecanismul de aplicare a instituției regresului. 

Noul document prevede modificarea articolul 19 alin. (3) din Legea cu privire la statutul judecătorului. Norma va stabili că „judecătorul nu poate fi tras la răspundere pentru opinia sa exprimată în înfăptuirea justiției și pentru hotărârea pronunțată, cu excepția cazului când vinovăția lui a fost stabilită prin sentință definitivă sau în cadrul unei proceduri disciplinare s-a constatat intenția ori neglijența gravă în acțiunile sau inacțiunile sale, care au dus la una dintre consecințele prevăzute la art. 2007 alin. (1) lit. c) din Codul civil”.

Statul va avea are drept de regres față de persoana responsabilă din instanță judecătorească, dacă vinovăția acesteia este constatată prin sentință judecătorească sau dacă în cadrul unei proceduri disciplinare s-a constatat intenția ori neglijența gravă în acțiunile sau inacțiunile sale. Ministerul Justiției urmează să fie entitatea responsabilă pentru înaintarea acțiunilor de regres, iar termenul de atragere la procedura disciplinară va constitui 5 ani.

În cadrul ședinței Executivului, prim-ministrul a subliniat importanța proiectului, în contextul în care anual bugetul de stat suferă pierderi colosale în urma condamnării țării noastre la CtEDO. „Este un proiect foarte bun. Astfel Republica Moldova își va cunoaște „eroii” pentru care plătim sume imense la Curtea Europeană, dar și să-i poată trage la răspundere. Sper foarte mult că odată cu aprobarea acestui proiect, judecătorii vor cântări bine înainte de a încălca legile”, a adăugat premierul Chicu.

Proiectul de lege va fi remis Parlamentului spre examinare. Vă invităm să veniți cu propuneri și recomandări.

Cadrul normativ curent prevede măsuri de răspunde materială pentru dosarele în baza cărora statul a plătit despăgubiri, doar că această procedură în regres este aplicată foarte rar și până acum nu a fost eficientă.  

Crina Dumitriu
05/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii