‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum influențează temperaturile înalte și seceta cultura porumbului?

Cum influențează temperaturile înalte și seceta cultura porumbului?

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În regiunile de Centru și Sud a țării, din cauza deficitului de precipitații, fermierii recoltează cantități mult mai mici de grâu, comparativ cu media anilor precedenți. Temperaturile prea înalte și insuficiența de umiditate care încă persistă, în pofida ploilor înregistrate recent în unele regiuni, cresc riscul de a fi compromis și porumbul, cultură care, potrivit doctorului în agricultură, Lilia Chisnicean, se află într-o stare de stres.

„Pe perioada caniculei, frunzele porumbului s-au transformat într-o așa-zisă pâlnie. Aceasta se întâmplă din cauza faptului că planta micșorează suprafața de evaporare, astfel autoprotejându-se de stresul generat de deficitul de precipitații. Dacă nu vom avea ploi, putem compromite cultura. Planta, la etapa actuală, încă n-a format spicul și știuletele și este într-o criză”.

Cultura de porumb în condiții de caniculă, s. Cioara, r. Hâncești// Foto: Agrobiznes

În ciuda situației deficitare la capitolul precipitații, asigurările pe partea de recoltă a porumbului în acest an rămân, în mare parte, optimiste.

„Deși porumbul este o plantă anuală, este foarte rezistent la condițiile climatice. Dacă vom avea chiar și ploi târzii, planta va reuși să se recupereze, nu va fi roada așteptată, dar vom avea oricum recoltă, totul depinde de vremea din următoarele săptămâni”.

Amintim că, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare de Cod galben de caniculă cu maxime de 35 de grade Celsius, valabilă până luni, iar pentru ziua de marți sunt prognozate precipitații în mai multe regiuni din țară.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›