(video) Ion Chicu admite că în satele unde nu sunt cazuri active de Covid-19, ar putea fi deschise grădinițele

După 15 iulie 2020, în localitățile rurale unde nu sunt cazuri de Covid-19, ar putea fi deschise grădinițele, a declarat premierul Ion Chicu la emisiunea „Puterea a patra”, de la postul d eteleviziune N4.

Foto: UNIMEDIA

Premierul a spus că problema deschiderii grădinițelor va fi discutată la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale săptămâna viitoare.

„În sectorul rural, după 15 iulie, am putea deschide grădinițele. Acolo unde nu sunt cazuri (nr. red. de Covid-19), acolo o să încercăm să deschidem”, a declarat Ion Chicu.

„Am văzut protestul. Mă doare foarte mult când citesc :„Grădinițe închise”, „Guvernul omoară copiii”, știu că din neatenție, doi copilași... pot să spun că dacă erau la grădiniță nu se întâmpla, deși noi știm că asemenea cazuri se întâmplă...”, a menționat oficialul.

Chicu susține că nu vrea să-și asume riscul îmbolnăvirii copiilor, prin deschiderea grădinițelor în orașe și localitățile mari.

Acesta a adus ca exemplu cazul unei grădinițe din Iași, unde doi copii s-au infectat la două zile după ce s-a deschis instituția. „E grădiniță privată, cu toate măsurile de precauție... Noi dacă deschidem grădinițele și seara mă sună și îmi spun că s-au îmbolnăvit, atunci eu cu siguranță voi fi dea acord că omor copii. Eu știu cât e de greu pentru părinți, să găsească soluții cât copiii stau acasă. La gradiniță este personal care interacționează, se molipsesc. Noi știm din statistici, mulți copii la noi au boli cronice, care pot fi cauze ale unor complicații enorme legate de acest covid. Cine își asumă asta?”

Amintim că la data de 11 martie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis ca instituțiile de învățământ de toate nivelurile să fie închise, iar orele sistate, după ce în Republica Moldova au fost confirmate primele cazuri de coronavirus.

La moment, în Republica Moldova este activ regimul stării de urgenţă în sănătate publică, instituit de autorități la data de 15 mai, prelungit la data de 15 iunie până la 15 iulie anul curent.


Pub