Sute de moldoveni, blocați la punctele de control instalate ilegal în regiunea transnistreană. Igor Dodon: Vom găsi o soluție

Sute de moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană nu au putut ajunge ieri la muncă, la spitale sau pentru a-și soluționa alte probleme, după ce autoritățile separatiste le-au interzis accesul pe malul drept al Nistrului. Disperați, oamenii au organizat un protest, blocând podul de acces de pe Nistru, dintre orașele Rîbnița-Rezina. Ilegalitățile au fost semnalate și de către delegația Republicii Moldova, la ședința Comisiei Unificate de Control, iar astăzi șeful statului, Igor Dodon, a declarat că va purta o discuție cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, vizavi de punctele ilegale de control instalate în Zona de Securitate, pentru a găsi o soluție în cel mai apropiat timp.

„La ședința Comisiei Unificate de Control din 2 iulie, delegația Republicii Moldova a semnalat încălcarea gravă a dreptului la libera circulație care s-a înregistrat în această zi, concomitent la toate posturile ilegale „grănicerești” instalate de Tiraspol în Zona de Securitate. Acțiunile abuzive ale structurilor transnistrene se califică drept sfidare a actelor de bază ale operațiunii de pacificare și un dispreț total față de deciziile aprobate la nivel de Comisie. Asemenea situație s-a produs în contextul în care în ultima perioadă, Tiraspolul a provocat slăbirea pârghiilor de control asupra Zonei de Securitate, de care dispune Comisia și incapacitatea mecanismelor de pacificare de a contribui la eliminarea posturilor ilegale”, se menționează într-un comunicat al delegației RM în cadrul CUC.

„Întrebați tranșant despre motivul îngrădirii accesului a sute de cetățeni care se îndreptau fie la muncă, fie la centrele de sănătate, fie la instituțiile publice, pentru a beneficia de servicii sau se duceau în vizite la rude, reprezentanții transnistreni în Comisie nu au oferit niciun răspuns și au menționat că au nevoie de timp pentru a se documenta. Totuși, aceștia au zădărnicit, și de această dată, includerea în ordinea de zi a problemei posturilor ilegale. A fost tergiversată și solicitarea de a trimite la fața locului observatorii militari care să fixeze regulamentar încălcarea”, se mai menționează în comunicat.

Totodată, șeful statului a venit cu o reacție la cele întâmplate. „În zilele următoare voi avea o nouă discuție telefonică cu Vadim Krasnoselski. Noi categoric nu suntem de acord cu aceste puncte ilegale de control, care au fost instituite, sunt circa 35-37, însă noi, parțial, pentru cetățenii care locuiesc în satele din zonă am rezolvat problema și vreau să îi mulțumesc încă o dată lui Vadim Krasnoselski. Cetățenilor care locuiesc în aceste puncte li s-a dat posibilitatea să traverseze prin Dubăsari pe malul drept, Chișinău și invers. Însă aceasta este doar o parte a problemei, au mai rămas localități unde ea persistă. Locuitorii din regiunea transnistreană, care au reședința acolo, nu pot ieși din regiune. Multe persoane își schimbă locul de trai în sate din Republica Moldova, ca să aibă posibilitatea să se deplaseze”, a precizat Igor Dodon.

„Cred că în timpul apropiat vom găsi o soluție, împreună cu Vadim Krasnoselski. Este în interesul tuturor cetățenilor”, a mai adăugat șeful statului.

Într-o declarație a delegației Republicii Moldova, este condamnată „maniera părții transnistrene de a denatura adevărul, de a dezinforma Comisia și de a încerca să manipuleze opinia publică”.


Pub