Asumarea răspunderii, motiv de dispută în Parlament: Care sunt argumentele partidelor de guvernare și care sunt reproșurile opoziției

Asumarea răspunderii, motiv de dispută în Parlament. În timp ce partidele de guvernare afirmă că aceste modificări sunt benefice pentru cetățeni, opoziția afirmă că trebuie de analizat pentru că acest proiect ar conține un cal troian.

Foto: UNIMEDIA

Cei din Partidul Acțiune și Solidaritate afirmă că boicotul de azi vine să prevină mai multe lucruri grave.

„Vom boicota astăzi ședința Parlamentului. Motivul principal este maniera în care Igor Dodon și PSRM încearcă să închidă gura Parlamentului, să facă această instituție nefuncțională. Am aflat ieri că și-au asumat răspunderea pe trei proiecte de legi fără a veni în Parlament, fără a parcurge niște proceduri democratice. Republica Moldova este una parlamentară și Parlamentul nu poate fi deconectat la bunul plac al lui Igor Dodon. O dată ce s-a constatat lipsa cvorumului, am propus încheierea ședinței de dimineața și deschiderea unei alte ședințe, în care să votăm celelalte proiecte pe ordinea de zi. Stimați colegi din fracțiuni, la treabă!”, a precizat prim-vicepreședintele PAS, deputatul PAS Igor Grosu.

Între timp, cei din Patforma Demnitate și Adevăr afirmă că actul de asumare a răspunderii a fost o decizie unilaterală a lui Dodon, nici măcar a lui Chicu. Mizele acestuia sunt electorale.

„În cazul în care opoziția asigura cvorumul, această asumare trebuia să lucreze strict în interesele lui electorale - doar Dodon este salvatorul națiunii și nu parlamentul sau măcar guvernul - și, pe de altă parte, ar fi fost evitate întrebări neplăcute privind acest proiect de rectificare a bugetului (de ce majorările pentru medici sunt planificate tocmai de la 1 septembrie, banii fiind primiți în octombrie, tocmai înainte de alegerile prezidențiale; cum se face majorarea - nu este deloc clar ce e cu acele 30%; cum acoperim deficitul bugetar dacă creditul rusesc este incert, iar tranșele de asistență de la UE sunt puse sub semnul întrebării etc.)”, a declarat vicepreședintele partidului Alexandr Slusari.

Deputații Pro Moldova au boicotat ședința Parlamentului în semn de protest față de insistența coaliției PSRM-PDM de a exclude Legislativul din procesul de luare a deciziilor prin angajarea răspunderii Guvernului pe proiecte bugetare.

„Pro Moldova atenționează că, proiectele prezentate ca fiind benefice pentru oameni ascund mai multe probleme și trezesc întrebări termenele întârziate de intrare în vigoare a anumitor majorări, reducerea semnificativă a salariilor pentru unele categorii de bugetari, printre care pentru cei din domeniul educației și ordine publică, precum și cheltuielile în creștere pentru instituții publice care nu sunt din prima linie”, se arată într-un comunicat.

În schimb, PSRM afirmă că deputații Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase au făcut jocul lui Andrian Candu și Ilan Șor, blocînd ajutorul guvernului pentru oameni. În cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, a spus că acest joc politic în care a intrat blocul ACUM este împotriva cetățenilor Republicii Moldova.

„Ne pare rău că colegii din blocul ACUM s-au aliniat mesajului dlui Candu și a cetățeanului Șor. Ne pare rău, căci noi am considerat că pozițiile sunt diferite. Că de dragul luptei nu trebui să mergi împotriva oamenilor”, a spus Batrîncea. Deputatul PSRM a amintit că anterior, în plenul Parlamentului, deputații unanim s-au expus pentru inițiativa de a majora salariile medicilor, care luptă pe prima linie cu COVID-19. Astăzi, cînd Guvernul a pregătit proiectul și a găsit banii necesari, parlamentarii au ales să-și facă jocurile în detrimentul oamenilor.

Pe aceeași undă de argumente este și liderul PD, Pavel Filip, care punctează că astăzi asistăm la un fenomen regretabil și foarte straniu: conștient sau inconștient, opoziția de dreapta face jocul celor care se ocupă insistent de destabilizarea situației din țară.

„Aceste 2 grupuri Candu și Șor au interesele lor, de a crea haos și instabilitate în țară, pentru că într-o situație de haos sau de criză îți poți rezolva mai ușor problemele. Este surprinzător însă că partidele pro-europene se lasă atât de ușor amăgite ca să facă jocul lor.

Atâta au strigat și au criticat ultimii ani despre furtul miliardului, corupție, metode banditești, stat capturat, iar astăzi s-au așezat la masă cu ei. Dacă asta înseamnă valori pro-europene pentru colegii din PAS și PPPDA, atunci situația e destul de gravă. Oricum, trebuie să fie sinceri și să spună alegătorilor că s-au răzgândit din nou și vor să facă alianță cu cei care au furat miliardul”, a spus Pavel Filip.

În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, Ion Chicu tot s-a expus la acest subiect și a precizat că va veni în Parlament ori de câte ori este nevoie.


Pub