23:56:30 25.04.2024
Stiri

Care este cel mai poluat oraș din Europa

Actualitate 03.07.2020 17:26 Vizualizări2467 Autor: Ziarul National
Care este cel mai poluat oraș din Europa


Cel mai poluat oraș din Europa. Orașul cu cel mai poluat aer, potrivit statisticilor, este în Macedonia.

Pe următoarele locuri se clasează orașele din Serbia, Portugalia, Italia și România. Oraşele româneşti incluse în topul privind gradul de poluare a aerului sunt: Iaşi, Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Măgurele, Botoşani, Baia Mare, precum şi comuna Brăniştea din județul Galați.

La începutul anului a fost lansat topul global, pentru anul precedent, al celor mai poluate oraşe din lume în care au fost incluse şi 7 oraşe şi o comună din România, faţă de peste 20 de oraşe, cât au fost în anul trecut, conform datelor de pe site-ul AirVisual.

În topurile anuale ale orașelor cu cel mai poluat aer din lume, un satelit al capitalei indiene New Delhi, a fost considerat în 2019 cel mai poluat oraș din lume.

Cât despre Uniunea Europeană, Skopje, capitala Macedoniei, se clasează printre primele zece orașe cu cel mai poluat aer din lume, informează sursele media europene. Campion la poluare, Skorje, revine în mod regulat pe listele celor mai poluate orașe din Uniunea Europeană. În ciuda faptului că la nivel mondial se incheie pacturi pentru protecția mediului și reducerea nivelului de poluare, calitatea aerului din marile capitale ale țărilor care fac parte din UE lasă în continuare de dorit. Emisiile autovehiculelor și industria minieră sunt principalele cauze pentru care orașele au fost incluse în clasamentul celor mai poluate din Europa.

An de an, oraşul Skopje, capitala Macedoniei de Nord, se confruntă cu probleme ce țin de poluarea atmosferică. Recordul a fost bătut de raionul Karpoš din capitala Macedoniei pe 5 februarie 2016, când a fost stabilită o depășire de 24 de ori a concentrației maxim admisibile (CMA) a particulelor suspendate PM10 care,potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Uniunii Europene, este de 0,05 miligrame pe metru cub. Skopje are doar 700 de mii de locuitori. Din păcate, studiile arată că în fiecare an mor sute de oameni din cauza poluării masive.

Tot printre cele mai poluate orașe se află și Bucureștiul, capitala României; Torino (Italia), Sarajevo, capitala Bosniei și Herțegovina; Cracovia (Polonia), Plovdiv (Bulgaria), Tirana (Albania), precum și Kievul, capitala Ucrainei. Cu alte cuvinte, nu departe de Chișinău se află două dintre orașele în care aerul este foarte poluat: București și Kiev.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md