Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii: Traiectoria deputatului Gațcan și a guvernului Chicu


Dintre evenimentele politice ale săptămânii ce tocmai se încheie, Valentina Ursu a ales două, considerându-le cele mai importante: semnele de întrebare legate de soarta cabinetului lui Ion Chicu și evoluțiile din parlament legate de deciziile fostului deputat Ștefan Gațcan.

Retrospectiva săptămânii: Traiectoria deputatului Gațcan și a guvernului Chicu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:06 0:00
Link direct

În ședința plenară de astăzi a legislativului, premierul Ion Chicu urma să prezinte cele patru proiecte de lege pentru care executivul își angajează răspunderea. Decât să-și asume răspunderea, mai bine să plece, este concluzia comentatorului politic și editorialistului Nicolae Negru.

„Guvernul Chicu trebuie să-și dea demisia, fiindcă se vede că nu are majoritatea parlamentară și nu poate acționa în folosul lui Dodon, dar el pentru asta a fost pus acolo – să acționeze în folosul lui Dodon – și nu se va bucura de încredere. Acum dacă, într-adevăr, se vrea stabilitate și dacă se vrea ca Republica Moldova să meargă înainte, după această demisie a guvernului, se așază politicienii, toți liderii se așază la masă și văd ce fac ei mai departe. Piatra de poticnire acum este guvernul Chicu. Dacă își dă demisia guvernul Chicu, situația se schimbă radical.

Partidul Democrat să se gândească ce preferă – să meargă la sinucidere politică în anticipate ori poate să contribuie la instalarea unui alt guvern
Nicolae Negru

În primul rând, Partidul Democrat va trebui să se gândească ce preferă – să meargă la sinucidere politică în alegeri anticipate ori poate să contribuie la instalarea unui alt guvern, să zicem, tehnocrat în adevăratul sens al cuvântului, care să pregătească republica pentru eventualele alegeri anticipate, dar în care să aibă toată lumea încredere, să fie libere și corecte, nu niște alegeri parlamentare anticipate care să-l favorizeze pe Dodon. Și prezidențiale, apropo. Deci, asta ar fi soluția – să-și dea demisia Ion Chicu, să plece acest guvern și să se pornească o construcție guvernamentală de la început, cu toate partidele care se află în parlament.”

Europa Liberă: Un parlamentar, un fost parlamentar, Gațcan, dispărut a stârnit o furtună politică; o demisie a dlui Chicu ar putea să facă această furtună politică și mai puternică?

Nicolae Negru: „Nu, nu! E tocmai cazul când nu furtuna se va stârni, când se vor calma spiritele și vor trebui să construiască ceva de la început. Și vor începe să negocieze toți. E adevărat că Dodon a zis că nu va aproba un premier din partea alte majorități parlamentare, dar asta este o încălcare vădită a Constituției și, dacă el vrea să se discrediteze totalmente, apoi las’ să facă pasul acesta, căci se poate găsi ac și de cojocul lui.”

Activistul civic Valeriu Pașa, expert WatchDog, se arată nedumerit că nimeni din politicienii de la Chișinău nu poate să explice clar când ar putea să aibă loc un scrutin parlamentar anticipat.

Valeriu Pașa
Valeriu Pașa

„Nici cei care nominal dețin guvernarea, nici cei care sunt în opoziție nu au formulat până acum niște soluții realiste, astfel încât să găsim soluții, în primul rând, pentru problemele societății, dar și pentru a redresa legitimitatea acestui parlament, se discută despre alegeri anticipate, dar absolut nimeni nu formulează un parcurs realist pentru a se ajunge la aceste alegeri.”

Europa Liberă: Cel mai probabil s-ar putea lua în calcul ca premierul Chicu să anunțe că se retrage din fruntea guvernului?

Valeriu Pașa: „Dacă dl prim-ministru ar fi avut ceva mai multă decență, și-ar fi prezentat demisia demult, având în vedere și rezultatele pe care le-a livrat, dar și situația politică din parlament. Iar cât ține de declanșarea eventuală a alegerilor anticipate, fie că vor fi permise de Curtea Constituțională odată cu cele prezidențiale sau mai târziu, acest lucru oricum poate avea loc doar prin demisia sau prin demiterea acestui guvern. Deci, oricum acolo se va ajunge. Și atunci când președintele Igor Dodon spune că el s-a decis că merge la alegeri anticipate și în aceeași zi nu urmează demisia guvernului care ar pune începutul acestui proces, eu am în continuare mari dubii privind seriozitatea acestor declarații ale președintelui.”

Europa Liberă: Cum ați văzut și cum vedeți cazul Gațcan?

Valeriu Pașa: „Este o mizerie... cap-coadă.”

Iar jurnalistul Stan Lipcanu vorbește despre traiectoria haotică a celui care a câștigat recent mandatul în circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești.

„Ștefan Gațcan a parcurs o traiectorie politică destul de încâlcită, chiar am spune până la nonsens. Omul s-a aflat oarecum în derivă, l-au cam luat valurile și încă nu-i clar unde l-au ancorat. În trei zile, dlui a fost în trei partide – PSRM, „Pro Moldova” și iar PSRM. Nu vrem să accentuăm prea mult faptul că dlui este ginecolog de meserie, dar s-au și pornit bancurile. Până la urmă, lege care să curme această curvăreală politică nu va fi degrabă, pentru că mulți dintre actualii deputați pe parcursul anilor și chiar al deceniilor au trecut rând pe rând de pe un front pe altul, de obicei, clar că din convingeri morale trăite, mânați doar de interesul public și doar de bunul-simț.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG