Coronavirus // ANSP confirmă că 22 de lucrători medicali de la Spitalul Sfânta Treime sunt bolnavi, dar neagă că în instituție ar exista focar de infectare

Mariana Colun
03/07/2020
Foto: Facebook.com/OMS Moldova

După ce săptămâna trecută administrația Spitalului Clinic Municipal Sfânta Treime din Capitală a negat că în instituție ar exista un focar de infecție cu noul tip de coronavirus în rândul lucrătorilor medicali, Agenția Națională de Sănătate Publică, a confirmat, vineri, la solicitarea reporterilor Anticoruptie.md, că în spital sunt înregistrate 22 de cazuri de infectare a angajaților. Totuși, potrivit epidemiologilor de la ANSP, în prezent, în Spitalul Sfânta Treime, nu este declarat focar de Covid-19.

Datele oferite de ANSP arată că de la începutul pandemiei, au fost testați pozitiv la noul tip de coronavirus 100 de lucrători medicali de la Spitalul Sfânta Treime, dintre care 34 de medici, 44 de asistenți medicali și 22 de persoane din rândul personalului auxiliar. Doar în luna iunie au fost confirmate 26 de cazuri de îmbolnăvire - 11 medici, nouă asistenți medicali și șase persoane din rândul personalului auxiliar.

În cazul a 22 de angajați ai instituției medicale a fost confirmată infectarea cu noul coronavirus. Totuși, Spitalul Sfânta Treime nu este declarat ca focar de Covid-19.

Dumitru Capmari, șeful Direcției managementul urgențelor de sănătate publică, ANSP, a precizat că, pentru a fi constatat un focar de infectare într-o instituție, epidemiologii trebuie să stabilească legătura între mai multe cazuri. „O instituție devinde focar de infecție când sunt cazuri de boală și este posibilitate să se îmbolnăvească și alte persoane. Persoana bolnavă și persoanele cu care a contactat aceasta trebuie să fie izolate pentru 14 zile și să ia tratament când au simptome. Dacă o persoană sau mai multe persoane dintr-o instituție sunt bolnave, nu putem vorbi despre un focar de infecție. Focar e atunci când are loc transmiterea infecției de la o persoană la alta. Cu ajutorul fișei epidemiologice ANSP cercetează dacă o persoană s-a îmbolnăvit de la un angajat testat anterior poziviv la COVID-19, dacă a intrat în contact cu persoana testată pozitiv. Se efectuează legătura epidemiologică. Pentru a declara un focar trebuie să fie găsită legătura între două sau mai multe cazuri confirmate”, ne-a explicat expertul.

Amintim că un grup de lucrători medicali de la IMSP Spitalul Clinic Municipal Sfânta Treime a făcut o sesizare pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md, în care au scris despre un focar de infecție din cadrul instituției și că administrația ar refuza să facă teste la COVID-19. Medicii spun că ar fi cel puțin 10 persoane confirmate pozitiv la infecția cu coronavirus, între care 4 medici, 4 asistenți medicali și 2 infirmiere. De cealaltă parte, administrația neagă afirmațiile.

Galina Alcaz, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Sfânta Treime a subliniat că nu se face testarea în masă a lucrătorilor medicali, pentru că se ține cont de regulamentul impus de Ministerul Sănătății. „Regulamentul stipulează clar necesitatea testării persoanelor care au semne clinice. Nu sunt semne clinice, nu se testează. Nu este adevărat că medicii testați pozitiv nu au fost puși în carantină, cu certitudine spunem asta”. 

De la începutul pandemiei în Republica Moldova până în prezent, 2.509 lucrători medicali au fost testați pozitiv cu noul tip de coronavirus, dintre care 652 medici și 1.129 de asistenți medicali. 773 de lucrători medicali au fost testați în ultima săptămână, dintre care 722 fie sunt spitalizați, fie se tratează la domiciliu.

Mariana Colun
03/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii