‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 martie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermier: Recoltăm 150-200 kg de grâu per hectar. Nu vom avea nici măcar cu...

Fermier: Recoltăm 150-200 kg de grâu per hectar. Nu vom avea nici măcar cu ce plăti lucrătorii

‹ adv ›
‹ adv ›

Seceta a produs pagube esențiale în câmpurile semănate cu culturi de toamnă în acest sezon. Producătorii care fac parte din comunitatea Agrobiznes – Club pe Viber spun că în o bună parte din raioanele din sudul țării, unde campania de recoltare a grâului de toamnă este în toi, recoltele din acest sezon sunt foarte mici, constituind circa 150 – 400 kilograme de grâu per hectar.

În această situație s-a pomenit și Vitalie Ciobanu, fermier din raionul Cimișlia, satul Hârtop. Având în gestiune 2250 de hectare, a semănat grâu de toamnă pe suprafața de 760 de hectare, dintre care 120 de hectare au fost reînsămânțate cu porumb. Potrivit acestuia, recolta medie pe care o va obține în acest an la această cultură va fi de circa 250 kilograme per hectar.

FOTO: Vitalie Ciobanu

„La moment, recoltăm 150-200 de kilograme de grâu per hectar. Până în seară planific să recoltăm circa 130 de hectare. Presupun că vom avea maxim 250 kg per hectar recolta medie. Mai sunt unii fermieri care susțin că recoltează circa o tonă, alții au lăsat câmpurile baltă, situația e diferită în dependență de teren, însă nu este bună deloc. Am decis să recoltăm doar din motiv că avem combina proprie și nu dorim să pierdem lucrătorii. Dacă nu ar fi ei, aș lăsa totul baltă. Grâul este mărunt, de calitate proastă, din cele maxim 400 de kilograme, după ce este vânturat, circa 20% se pierd, fiind deșeuri”, a menționat pentru Agrobiznes Vitalie Ciobanu.

Fermierul susține că, în condițiile acestui an, autoritățile ar trebui neapărat să se implice, acordând suport fermierilor.

„Dacă ne-ar oferi măcar 30% din banii pe care îi obțin fermierii din România, ar fi foarte bine, cred că am rezista. În acest an, nici măcar nu am beneficiat de subvențiile care mi se cuveneau – 52 de mii de lei. Plățile au fost autorizate, însă banii nu am primit. M-am pomenit în situația în care nu voi avea cu ce plăti salariile pentru luna iunie. M-am străduit să susțin lucrătorii, nu am micșorat salariile, deoarece la toți le-a fost greu în pandemie și am decis că nu e cazul să fac acest lucru. Angajații au primit salariile regulat, însă nu mai avem bani. Am suportat cheltuieli de circa 6 mii de lei per hectar, fără costurile de recoltare”, a conchis fermierul.

Până la această oră, mai mulți fermieri din sudul țării ne-au anunțat despre faptul că recoltează circa 200 de kilograme de grâu per hectar.

Vă puteți alătura grupului Agrobiznes – Club urmând de pe telefonul mobil acest link.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii