(video) Ședința CMC s-a încheiat. Care sunt proiectele votate astăzi de către consilieri

(update 18:15) Ședința s-a încheiat. Consilierii se vor întruni la următoarea ședință marți, 7 iulie, cu începere de la ora 10:00.

Foto: CAPTURA FOTO

(update 18:16) Ultimul proiect votat astăzi de către consileri este cel cu privire la stabilirea terenului aferent și zonei de protecție a monumentului „Compoziția sculpturală „În memoria victimelor fascismului” din Calea Orheiului.

(update 18:15) Alt proiect votat astăzi de către consileri este cel cu privire la edificarea monumentului „Nicolae Titulescu” de pe Bulevardul Decebal.

(update 18:13) Proiectul cu privire la inițierea procedurii de înlocuire a pavilioanelor moral învechite de pe teritoriul grădinițelor din municipiul Chișinău, votat.

(update 18:05) Cu 44 de voturi pro, Consilierii CMC au votat, în cadrul ședinței de astăzi proiectul cu privire la transmiterea , cu titlu gratuit, a uni Mijloc fix Întreprinderii Municipale pentru servicii locative Buiucani.

(update 18:03) Cu 34 de voturi pro, CMC a decis aprobarea proiectului privind constituitea comisiei speciale pentru examinarea situației create la întrerpinderile municipale de gestionare a fondului locativ nr. 1-23 (excepție ÎMGFL 7).

(update 16:45) Consilierii CMC au votat, în cadrul ședinței de astăzi scoaterea la licitație a mai multor loturi de pământ de pe teritoriul municipiului Chișinău. Aleșii locali din fracțiunea PAS s-au abținut de la vot, motivând că nu vor să promoveze mafia imobiliară.

(update 15:45) CMC a votat abrogarea deciziei „cu privire la atribuirea în folosință a unor loturi de pământ pentru proiectarea și construirea unor obiective de infrastructură a mediului de urgență de către IMPS Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă prespitalicească”. Totodată, aleșii locali au votat amendamentul care prevede modificarea destinației terenului respectiv, din proprietate municipală privată în proprietate municipală publică.

(update 14:45) Cu 25 de voturi pro, CMC a decis ca proiectul cu privire la stabilirea relațiilor de superficie contractuală cu societatea contractuală „Locuințe pentru toți” și firma comercială de producție „POJSERVICE” asupra lotului de pământ din strada Ginta Latină19/6 să fie trimis la reexaminare și dezbătut în cadrul ședinței viitoare. Cetățenii care au stat în picioare în sala de ședință în tot acest răstimp, cât aleșii locali au discutat subiectul, au plecat foarte nemulțumiți, acuzând consilierii că nu le pasă de drepturile oamenilor.

(update 13:45) Consilierii locali discută o decizie a Curții de Apel, care obligă Primăria să restituie peste 17 milioane de lei societății „Locuințe pentru toți”.

(update 13:05) Aleșii locali au luat o pauză de o oră.

(update 12:55) Boris Gîlcă prezintă ultimele informații privind răspândirea Covid-19 în Chișinău.

(update 12:00) Consilierii au votat, în sfârșit ordinea de zi cu modificările propuse și au început ședința. Deocamdată, aleșii locali fac declarații politice, înainte de a purcede la examinarea subiectelor de pe ordinea de zi.

(update 11:30) Viceprimarul Victor Chironda a solicitat retragerea de pe ordinea de zi a proiectului nr.2, cu privire la stabilirea relațiilor de superficie contractuală cu societatea contractuală „Locuințe pentru toți” și firma comercială de producție „POJSERVICE” asupra lotului de pământ din strada Ginta Latină19/6.

(update 11:20) Consiliera PAS Zinaida Popa a solicitat retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de decizie nr. 16, cu privire la rezultatele inventarierii și evaluării patrimoniului aflat în gestiunea Î.M. „Piața Centrală”. Aleșii locali au susținut prin vot propunerea.

(update 10:55) Jeverdan Vitalie: Sunt unul din sutele de oameni care investit în construcția locativă de pe bd. Mircea cel Bătrân 15. În pofida faptului că toate legile le-am respectat, situația ne dă mari bătăi de cap și riscăm să rămânem fără case.

(update 10:45) După mai multe negocieri cu aleșii locali, protestatarii au acceptat să părăsească sala de ședințe a CMC și să delege câte 5 reprezentați din partea fiecărui grup, pentru a-și prezenta problemele.

(update 10:30) În sala de ședințe a CMC au intrat mai mullți cetățeni, pe motiv că vor să-și expună public problemele, în fața aleșilor locali. Adrian Talmaci: „Sunt 38 de consilier în sală, în principiu putem începe, dar nu ne permite legislația, deoarece suntem mai mult de 50 de persoane în sală. Eu rog toți cetățenii să iasă din sală, delegați 5 persoane din partea grupului de protestatari, care să vă reprezinte”. Pentru că cetățenii au refuzat să iasă din sală, a fost chemată Poliția. „Vă rugăm să părăsiți sala, rămân câte 5 participanți de la fiecare grup. Este necesar de a fi respectată distanța socială, nimeni nu vă îngrădește dreptul la protest”, a menționat șeful secției securitate publică a Inspectoratului de Poliție Centru. „Acțiunile dvs sunt ilegale, în sală nu trebuie să fie mai mult de 50 de persoane”, a mai adăugat acesta. Unul dintre cetățeni a propus să iasă din sală consilierii. „Dacă vor fi dați afară consilierii cine va hotărî problema dvs?”

(10:00) La această oră, are loc ședința extraordinară a Consiliului municipal Chișinău. Pe ordinea de zi sunt 22 de subiecte, unele dintre ele fiind transferate de la ședința de săptămâna trecută.

Urmăriți live, pe UNIMEDIA:

Iată ordinea de zi a ședinței de astăzi:

La ședința Consiliului Municipal Chișinău de săptămâna trecută s-au discutat doar o parte dintre subiecte, altele fiind transferate pentru următoarea ședință. Ore în șir, mai mulți șefi de direcții din cadrul Primăriei și reprezentanți ai unor întreprinderi municipale au dau explicații privind neregulile depistate de Curtea de Conturi în activitatea acestora încă în anul 2017 și prezentate în fața consilierilor astăzi.


Pub