Cinci dintre cele 10 persoane reținute în cazul elicopterelor de la Criuleni, scoase de sub urmărire penală. Ce spune proprietarul hangarului

Cinci dintre cele 10 persoane reținute marți, în cazul „afacerii” cu elicoptere deconspirate la Criuleni, au fost scoase de sub urmărire penală și sunt cercetate în calitate de martori, a declarat pentru UNIMEDIA purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Emil Gaitur.

Foto: procuratura.md

„În cadrul investigării situației privind asamblarea echipamentelor aeronautice, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) urmărește să stabilească cu exactitate tipul, apartenența, proveniența și destinația corpurilor delicte ridicate”, spune reprezentantul PCCOCS.

Potrivit acestuia, cinci dintre cele 10 persoane recunoscute în calitate de bănuiți sunt muncitori simpli. Procurorii au dispus scoaterea acestora de sub urmărire penală și audierea în calitate de martori, cu ulterioară confruntare cu administrația întreprinderii.

PCCOCS subliniază că procurorii nu urmăresc persoane, ci fapte infracționale; ei întreprind toate acțiunile pentru acumularea probelor și „nu tind spre aplicarea măsurilor preventive pentru a impresiona”.

De cealaltă parte, omul de afaceri Iurii Ceban, care se declară proprietarul hangarului din raionul Criuleni, afirmă că, de fapt, un grup de entuziaști a efectuat teste tehnice la machete, și nu este vorba despre elicoptere, cum le-au numit oamenii legii.

Într-o scrisoare trimisă la adresa redacției, omul de afaceri spune că deține brevete pentru diverse soluții tehnice la modelele de fuzelaj, care au fost percepute de către forțele de ordine drept elicoptere. Machetele au fost asamblate de la zero, cu mijloace financiare minime, afirmă omul de afaceri.

„Aș spune chiar „mulțumesc” că ne-a făcut publicitate pentru viitoarele aparate de zbor. Dar, cu această atitudine a statului față de invenții și testarea soluțiilor tehnice, există deja îndoieli. După ce pe 30 iunie, oamenii în uniforme ne-au curățat practic hangarul, începi să te îndoiești că în Moldova este posibil nu doar să produci, dar chiar și să inventezi ceva, astfel încât să nu fii supus presiunilor din partea organelor de forță”, spune Iurii Ceban.

„Declar că ne-am gândit să atragem pe viitor investiții pentru a lansa producție, adică asamblarea completă în Moldova a unor elicoptere pentru aviația civilă mică. Dar acest lucru nu se face atât de ușor, așa cum își imaginează procurorii. Cu astfel de campanii, procurorii pot speria orice investitor. Încă nu cunosc motivele pentru care cineva a decis să reducă la zero ideea viitoarei producții de elicoptere în Moldova”, menționează omul de afaceri.

Ceban susține că despre hangarul, numit „clandestin” de procurori, știau cel puțin locuitorii satului Răculești, iar cei care munceau acolo sunt prieteni de familie și rude.

Iurii Ceban mai spune că aceștia sunt suspectați de introducerea/scoatere prin contrabandă a unor piese pentru elicoptere. Or, afirmă antreprenorul, acestea au fost procurate de pe piața internă.

Amintim că marți, 30 iunie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în comun cu Inspectoratul Național de Investigații al IGP al MAI au descins la un hambar, într-un sat din raionul Criuleni, unde se aflau mai multe modele de elicoptere. Oamenii legii susțineau că aparatele de zbor, la aspect exterior identice modelului de elicoptere „Ka 26” erau produse în condiții clandestine, urmând a fi exportate ilegal în statele din spațiul CSI.


Pub