Cum alegi o fereastră termopan?

Cu toate că există o varietate mare de profile, cum ar fi VEKA, Salamander,Trocal, KBE, Aluplast, etc. să alegi un geam termopan corespunzător nu este așa ușor.
Numărul de camere, lățimea pachetului din sticlă, măsura ferestrei și, de asemenea, calitatea geamurilor – să te clarifici în atâtea detalii este uneori o adevărată provocare.

Despre cum să alegi un geam calitativ vă spune Ion Banari, inginerul fabricii de ferestre VISCOMPLAST SRL – cu activitate de 20 ani în Moldova și peste hotarele ei.  

  • Când decideți să montați ferestre e important să percepeți că fereastra nu este un obiect fix, este o construcție formată din câteva elemente (profil, pachetul de sticle, feronerie). Și anume calitatea și caracteristicile fiecărei piese în parte formează calitatea finală a geamului termopan.
    Cu alte cuvinte, alegând componente corecte putem forma un geam bun.De asemenea, în alegerea unei ferestre termopan este necesar să ținem cont de tipul încăperii, condițiile climaterice ale regiunii. Fereastra trebuie să înlăture pierderile de căldură și să protejeze fonic spațiul de sunetul  din stradă. Și încă un aspect importat, geamurile trebuie să se încadreze armonios cu interiorul din casă (culoarea, forma plăcută vizual și transmiterea luminii). 

Este oare obligatorie intervenția unui specialist în termopane?

  • Bineînțeles, puteți să vă adresați la un specialist, acesta o să vă consilieze cum să alegeți profilul, sticla și mecanismele corespunzătoarele bugetului de care dispuneți. Este important să înțelegeți pentru ce dați banii și ce primiți ca rezultat final.
  1. Cum se alege profilul. Puteți să optați pentru un profil VEKA, cu lățimea între 60-90mm. Numărul de camere se calculează în dependență de coeficienții termici. Bine ar fi pentru apartamente un profil de 70mm; mai lat –  recomand la case noi construite, cu suprafețe mari de sticlă și în regiuni friguroase, cu ierni aspre.
  2. Caracteristicile pachetului din sticlă. Pentru oficii și încăperi neîncălzite mai bine să alegem 2 rânduri de sticlă. Pentru apartamente și case este nevoie de minim 3 rânduri de sticlă sau măcar 2, dar dotate obligatoriu cu tehnologia Izosol. Pentru loje, vitrine în spații comerciale, case de locuit mai bine ar fi să consultați inginerii noștri, deoarece mult depinde de suprafață, de numărul de deschideri și de alți factori. 
  3. Feronerie. Dacă vorbim de feronerie – e cazul când nu are sens să economisiți. Deoarece anume ea este permanent forțată. O feronerie necalitativă duce la închiderea slabă a geamului față de ramă. Într-un final, trec curenții de aer și se cere schimbarea mecanismului. Mecanismele la uși de intrare din PVC sunt și mai importante, fiindcă dacă un geam se deschide de 1-3 ori pe zi, atunci ușa de zeci de ori. La noi în Showroom puteți găsi un mecanism automat, care are un ciclu de viață de 3 ori mai lung decât unul simplu. 
  4. Costul. Prețul ferestrelor și calitatea geamurilor sunt strâns legate. De obicei, mai ieftine sunt ferestrele din profil de clasa B sau construcțiile din pvc cu mecanism ieftin. Înainte de a comanda cereți certificatul obținut în Moldova, actual la anul comenzii ce corespunde parametrilor termici, de vânt și de umiditate.

Țineți minte că economia dintre un geam cu feronerie și sticlă calitativă și unul cu mecanism ieftin și sticlă simplă poate fi de 20%. Iar costurile de schimbare ajung la 50% sau poate că va fi necesar să înlocuiți complet geamul. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.