ONG-urile de media îi cer deputatului socialist Anatolie Labuneț să prezinte scuze publice reporterei TV8, Natalia Ghețu, pentru exprimări licențioase

Anticoruptie.md
02/07/2020

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, îi cer deputatului PSRM, Anatolie Labuneț, să prezinte scuze publice reporterei TV8, Natalia Ghețu, pentru exprimări licențioase și să adopte un limbaj și comportament decent, abținându-se pe viitor de la manifestarea oricăror forme de intoleranță în raport cu jurnaliștii și instituțiile mass-media.

Într-ul apel făcut public joi, ONG-uri de media condamnă limbajul injurios folosit de către deputatul fracțiunii Partidului Socialiștilor Anatolie Labuneț în raport cu reportera postului de televiziune TV8.

„La 1 iulie 2020, o reacția inadecvată a membrului Legislativului a fost surprinsă într-un video publicat pe o rețea de socializare. Mai exact, drept răspuns la întrebările adresate de către reportera Natalia Ghețu, deputatul a lansat la adresa jurnalistei exprimări licențioase, care lezează onoarea şi demnitatea persoanei, și contravin normelor de conduită general acceptate într-o societate democratică. Organizațiile semnatare își manifestă indignarea în raport cu acest fapt și consideră acest comportament inadecvat pentru o persoană care exercită funcții publice, în special pentru un exponent al puterii legislative”, se arată în apelul ONG-urilor de media.

Totodată, organizațiile nonguvernamentale solicită conducerii Parlamentului și fracțiunii PSRM să ia act de comportamentul inadecvat al deputatului și să vină cu o reacție sancționatoare în acest sens.

Precizăm că Anatolie Labuneț nu este primul deputat socialist care și-a permis un comportament deplasat în raport cu reprezentanții mass-media. La sfârșitul anului 2018, reportera Centrului de Investigații Jurnalistice, Mariana Colun, a fost atacată verbal pe o rețea de socializare de către deputatul socialist Oleg Savva. Parlamentarul Oleg Savva s-a arătat nemulțumit că a fost vizat într-un material, realizat în cadrul campaniei Pentru un Parlament curat. El a numit reportera „mincinoasă”, „lepădătură” și „fetișcană necărturară”. De asemenea, Savva a amenințat jurnalista cu un proces de judecată și răfuiala fizică. „Noi tot putem bate! Să știe că orice „atac” la adresa socialiștilor nu va rămâne fără răspuns”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook. Atacurile verbale ale deputatului socialist Oleg Savva au continuat cu o intensitate mai mare și au generat alte comentarii incitante la ură și amenințări la adresa reporterei CIJM în parte, precum și împotriva presei în general. 

În februarie 2019, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a constatat că deputatul socialist Oleg Savva a instigat la discriminare pe criteriu de sex, statut profesional și origine națională atunci când a atacat verbal reportera CIJM. Conform deciziei Consiliului, Savva era obligat să prezinte scuze publice pentru afirmațiile instigatoare la discriminare, prin intermediul rețelei de socializare în care au fost postate enunțurile discriminatorii, deputatul însă nu s-a conformat deciziei Consiliului.

Anticoruptie.md
02/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii