Hong Kong: Primele arestări în baza noii legi anti-protest, la o zi după adoptare

Poliția din Hong Kong a făcut primele arestări după intrarea în vigoare a noii legi de securitate, în timp ce mulțimea marchează 23 de ani de la sfârșitul guvernării britanice în regiune, relatează BBC.

Foto: Tyrone Siu/REUTERS

Șapte persoane au fost acuzate că au încălcat noua lege, printre care un bărbat care purta un steag al independenței Hong Kong-ului. Alte aproape 200 de persoane au fost reținute în timpul unor mitinguri interzise.

Activiștii pentru democrație din metropolă spun că noua lege anulează, în practică, autonomia din Hong Kong și că erodează libertățile rezidenților săi.

Suveranitatea Hong Kong-ului a fost înmânată Chinei de către Marea Britanie în anul 1997 și anumite drepturi trebuiau să fie garantate pentru cel puțin 50 de ani în baza acordului „O singură țară, două sisteme”

Miercuri, o mulțime de oameni s-au adunat din nou pentru mitingul pro-democrație prin care se marchează o nouă aniversare a transferului de autoritate către China.

Poliția a folosit tunuri de apă, gaze lacrimogene și gaz cu piper împotriva demonstranților, raportând peste 180 de persoane arestate, șapte dintre care au fost reținute conform noii legi de securitate.

A fost reținut și un bărbat, care ținea în mână un steag cu inscripția „Independența Hong Kong”, deși unii utilizatori de Twitter au spus că în imagini pare să fie un text mic „nu”, scris în fața sloganului. Bărbatul nu a fost identificat și nu era clar dacă va fi urmărit penal.

Legea a fost adoptată ca urmare a protestelor violente care au avut loc anul trecut în Hong Kong, și are ca obiectiv combaterea subversiunii, a terorismului, separatismului și ingerința forțelor străine.

Amintim că Parlamentul Chinei a aprobat, marți, legea privind securitatea națională în Hong Kong, stabilind condiții pentru cele mai radicale schimbări ale modului de viață în fosta colonie britanică din ultimii 23 de ani, de când a devenit parte componentă a Chinei.


Pub