Maia Sandu: Avem un Parlament ales după regulile lui Plahotniuc. Alegerile anticipate sunt singura soluție

Chiar dacă mai pleacă și alți deputați din actuala coaliție de guvernare PSRM-PD, Partidul Acțiune și Solidaritate nu va participa la numirea unui Guvern care depinde de voturile lui Șor. În această situație, alegerile parlamentare anticipate ar fi singura soluție posibilă, a declarat lidera PAS, Maia Sandu, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Foto: UNIMEDIA

Deși coaliția PSRM-PD a mai pierdut un deputat, de această dată socialist, care întâi a aderat la Pro-Moldova, apoi ar fi anunțat că renuță la mandatul de parlamentar, iar pe culoarele politice se vorbește despre faptul că și alți aleși ai poporului ar putea să plece din cele două fracțiuni, lidera PAS, Maia Sandu, spune că nu se va așeza la masa de negocieri nici cu Partidul Șor, nici cu Pro-Moldova. Iar în acest context, singura soluție ar fi să se organizeze alegeri parlamentare anticipate.

„Majoritatea parlamentară se clatină demult, nu de acum. Să vedem dacă vor mai tranzita unii candidați dintr-un partid în altul. Noi nu neapărat trebuie să sărim într-o barcă sau alta. Am venit în Parlament să ajutăm țara asta să iasă din mizerie. În Parlament avem o situație dificilă, avem un Parlament ales după regulile lui Plahotniuc și, respectiv, acolo au încăput tare mulți care nu au treabă cu interesul oamenilor, ci doar cu interesul lor personal sau cel de grup. Cu acest Parlament nu poți să faci mari fapte eroice. De asta, pe termen mediu, singura soluție pe care o vedem este să ajungem la alegeri parlamentare anticipate”, a precizat Maia Sandu.

„Așteptăm să vedem ce o să ne spună Curtea Constituțională, am făcut o sesizare, că vedem cum vede CC organizarea acestor alegeri. Pentru moment, căutăm soluții. Soluții bune nu sunt și eu personal și colegii mei avem întâlniri în teritoriu, am mers în mai multe raioane, discutăm și cu colegii PAS, dar și cu oameni de afaceri, și cu reprezentanți ai administrației publice locale, care nu are treabă cu PAS, ca să aflăm cum văd ei situația”, a mai adăugat lidera PAS.

Maia Sandu pledează în continuare pentru discuții în formatul PAS – Platforma DA – PD: „De la trecera unui sau doi deputați nu se schimbă nimic, din perspectiva PAS. Noi nu vom participa la numirea unui Guvern care depinde de voturile lui Șor. Pentru un asemenea Guvern va fi și foarte greu să obțină asistență externă, iar noi suntem într-o situație de criză și este mare nevoie de această asistență. Noi suntem deschiși și am avut niște discuții și întâlniri planificare cu cei din Platforma DA și PD, săptămâna trecută au eșuat, azi voi discuta cu colegii mei din Parlament, să văd dacă au mai fost inițiative de acest gen pentru săptămâna asta”.

Ieri, deputatul PSRM Ștefan Gațcan, ales pe circumcripția Hîncești, a anunțat că părăsește partidul pe listele căruia s-a aflat timp de câteva luni și aderă la fracțiunea Pro-Moldova. Acesta și-a motivat decizia prin faptul că este nemulțumit de felul în care este gestionată pandemia Covid-19.

Astăzi se pare că deputatul s-a răzgândit și a anunțat că rămâne în PSRM, dar renunță la mandatul de deputat. Anunțul a fost plasat pe Facebook.

Gațcan a devenit deputat din partea PSRM, la mijlocul lunii martie, când a câștigat alegerile parlamentare noi pe circumscripția Hîncești.


Pub