Cât costă să mergi la psiholog

Ideea că doar oamenii cu probleme psihologice grave trebuie să meargă la psiholog este demult depășită. Astăzi oamenii înțeleg importanța nu doar a sănătății mintale și a igienei emoțiilor și tot mai mulți apelează la psiholog pentru a rezolva conflicte interne, de cuplu sau pentru a naviga mai ușor prin viață. 

Moldova.org îți explică la ce să te aștepți din punct de vedere financiar dacă ai decis să mergi la psiholog. Din start trebuie să știi că nu există o sumă exactă pentru sesiuni. Prețul pentru o ședință variază de la specialist la specialist, în funcție de calificarea și experiența acestuia. Totodată, numărul de ședințe de obicei este stabilit de psiholog în comun cu persoana care merge la consiliere. Totuși, specialiștii spun că în medie sunt necesare zece ședințe pentru a simți beneficiile consilierii psihologice.

Cele mai solicitate servicii prestate de psihologi sunt ședințele de consiliere pentru copii, pentru adulți (individuale) și ședințele de cuplu. Perioada minimă care se recomandă, pentru ca persoana să observe schimbări în viață și să simtă beneficiile consilierei psihologice, este în medie zece ședințe, cu întâlnirea o dată pe săptămână. 

Prețul unei ședințe pentru adult individual variază între 250 lei și 800 lei/oră

Prețul unei ședințe pentru copii variază între 250 lei și 400 lei/oră

Prețul unei ședințe pentru cuplu oscilează între 300-800 lei/oră

Psihologii afirmă că, dacă pe termen scurt, prețul unei ședințe poate părea destul de mare, efectele resimțite pe termen lung și beneficiile ședințelor se vor face resimțite în timp.

Psihologa Ana Niculăeș ne-a explicat că în Moldova mai activează centre de sănătate prietenoase tinerilor, care oferă și asistenţă psihologică gratuită pentru tinerii până la 24 de ani. Dar dacă persoana are peste 24 de ani, atunci prețul unei ședințe de consiliere psihologică este de 100 lei/oră. Asemenea centre au fost deschise în toate raioanele țării.Important este ca tinerii să știe că pot să apeleze la aceste servicii gratuit”, spune Ana Niculăeș.

În plus, potrivit ei, maturii pot apela la centrele comunitare de sănătate mintală, care oferă trei ședințe gratuite în baza asigurării medicale. 

„A merge la psiholog ar trebui să fie un stil de viață, pentru că avem grijă de sănătatea mintală. Este o situație asemănătoare ca atunci când mergi la sala de sport pentru că ai grijă de sănătatea fizică”, a adăugat Ana Niculăeș.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.