23:20:19 16.04.2024
Stiri

Când se redeschid GRĂDINIȚELE în R. Moldova. Răspunsul ambiguu al autorităților

Actualitate 01.07.2020 11:35 Vizualizări1481 Autor: Ziarul National
Când se redeschid GRĂDINIȚELE în R. Moldova. Răspunsul ambiguu al autorităților


Autoritățile R. Moldova nu știu exact când vor fi redeschise instituțiile preșcolare, în condițiile în care tot mai mulți părinți se plâng că sunt nevoiți să plece la serviciu, dar nu au cu cine lăsa copiii. Grădinițele ar putea să nu se redeschidă nici după data de 15 iulie curent, când expiră starea de urgență în sănătate publică.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a evitat să dea un răspuns exact privind data redeschiderii grădinițelor.

„Este un moment sensibil, care privește toți părinții. Deciziile se iau pe o platformă intersectorială. Nu este o decizie unilaterală luată de un minister sau altul. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a elaborat o instrucțiune în contextul pregătirii redeschiderii instituțiilor preșcolare și școlare. Aceste instrucțiuni sunt în proces de examinare, pe o platformă largă de discuții. Ne dorim să scădem la zero riscurile care pot fi pentru copii, dar și pentru personalul grădinițelor”, a declarat Dumbrăveanu ieri-seară, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Acesta spune că sunt educatori infectați cu COVID – 19, chiar dacă în ultimele trei luni grădinițele au fost închise: „Chiar dacă în această perioadă instituțiile preșcolare nu au funcționat, noi avem înregistrate cazuri de infectare în rândul lucrătorilor grădinițelor. Deci, acum se discută aceste instrucțiuni și, în funcție de evoluția situației, se va determina perioada concretă când vor fi redeschise instituțiile preșcolare”.

O decizie în privința grădinițelor se va lua abia după 15 iulie, chiar dacă președintele Igor Dodon a promis public că instituțiile preșcolare vor fi deschise începând cu acea dată.

„Până atunci nu poate fi examinată o astfel de decizie. Starea de urgență este instituită, pentru că avem, deocamdată, o situație nefavorabilă privind evoluția unor indici epidemiologici. Deci, în condițiile respective, până pe 15 iunie nu poate fi vorba de redeschiderea grădinițelor. Dar procesul de pregătire continuă și sperăm foarte mult că vom avea această tendință pozitivă și va fi o dată clară când se vor redeschide grădinițele. Dar aspectul-cheie îl reprezintă sănătatea copiilor. Noi avem sute de copii infectați. Sunt diferite forme de infecție și nu putem spune că e vorba doar de forme ușoare. În condițiile respective, trebuie să fim foarte atenți”, a afirmat ministra Dumbrăveanu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md