08:26:15 20.04.2024
Stiri

PCCOCS oferă mai multe detalii despre elicopterele asamblate CLANDESTIN la Criuleni: „Afacerea” ar fi funcționat de CINCI ani, iar zilnic veneau la muncă zece oameni din Transnistria. Liderul ar fi un fost funcționar de stat

Actualitate 01.07.2020 14:37 Vizualizări1425 Autor: Ziarul National
PCCOCS oferă mai multe detalii despre elicopterele asamblate CLANDESTIN la Criuleni: „Afacerea” ar fi funcționat de CINCI ani, iar zilnic veneau la muncă zece oameni din Transnistria. Liderul ar fi un fost funcționar de stat


Gruparea care ar fi asamblat, lângă Criuleni, elicoptere asemănătoare cu modelul Kamov 26 (Ka-26) ce urmau să ajungă în spațiul CSI ar fi activat nestingherit timp de cinci ani pe teritoriul R. Moldova, iar la muncă ar fi venit zilnic zece persoane din Transnistria.

Liderul „afacerii” ar fi un bărbat de 64 de ani, fost angajat al unei structuri de stat cu regim special de activitate, care pe moment s-ar afla în Transnistria.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care oferă detalii despre elicopterele fabricate clandestin la Criuleni, arată că până acum au fost reținute mai multe persoane implicate în acest caz și una dintre ele a declarat că unele utilaje produse au fost deja experimentate, pe perioade scurte de timp, la decolare, cu riscuri enorme pentru viața și securitatea personalului implicat.

Totodată, potrivit procurorilor, expertul în aeronautică ce a participat la perchezițiile oamenilor legii a confirmat similaritatea obiectelor cu elicopterele autentice.

CITIȚI și VIDEO, FOTO // R. Moldova, producătoare de ELICOPTERE: „Afacere” clandestină la Criuleni, iar aparatele erau destinate spațiului CSI

„Potrivit celor stabilite vizual de către expert la fața locului, sistemele portante depistate (reductor care asigură decolarea și aterizarea aeronavelor) au un grad înalt de similaritate cu cele autentice. Acesta a mai indicat și asupra pericolului sporit în caz de exploatare a echipamentului aeronautic ridicat, datorită faptului că accesoriile folosite la asamblare erau improprii cerințelor tehnice din domeniul aeronauticii, de natură să supună riscului de viață utilizatorii acestor echipamente.

Toate obiectele ridicate au fost transportate într-un loc sigur pentru cercetări ulterioare. În perioada imediat următoare, pe dosar vor fi numite expertize tehnico-aeronautice și merceologice, care urmează să stabilească și să concluzioneze asupra fiecărui element, dispozitiv, aparataj și carcase de elicopter. Acestea erau de diferite modele, inclusiv unele foarte asemănătoare cu modelul Kamov 26 (Ka-26). De asemenea, au fost depistate mai multe motoare fabricate de diferiți producători. Prin urmare, doar în rezultatul acestor expertize va deveni posibilă stabilirea cu certitudine a tipului și destinației obiectelor care au fost ridicate și depozitate într-o locație sigură”, cităm din comunicatul de presă al PCCOCS.

Aceeași sursă precizează că, pe moment, în gestiunea organelor de drept sunt mai multe cauze penale care vizează tentative de import în R. Moldova a unor piese și mecanisme utilizate în domeniul aeronautic și presupun că acestea ar avea tangență cu „afacerea” ilegală de la Criuleni.

„Obiectele nedeclarate care erau transportate în țară constituiau semnalizatoare de presiune, mecanisme electrice de rotire, sisteme de înregistrare a parametrilor de zbor, care sunt destinate instalării pe diferite tipuri de avioane și elicoptere. Până la această etapă, organul de urmărire penală vizat nu a identificat organizatorul și beneficiarul acelor fapte de contrabandă. În aceste circumstanțe, așa cum acțiunile de contrabandă se încadrează în perioada de activitate a obiectului de cercetare pe dosarul de referință, oamenii legii nu exclud faptul că faptele investigate în aceste dosare ar putea fi interconectate, dosarele penale având elemente de conexitate”, arată PCCOCS.

În dosarul care vizează asamblarea elicopterelor au fost reținute toate persoanele bănuite că aveau tangență cu această activitate clandestină.

„Majoritatea fie nu a dat declarații, fie a dat declarații evazive. Prin urmare, în zilele imediat următoare vor fi efectuate mai multe măsuri procesual-penale, inclusiv audieri suplimentare, confruntări, iar ca rezultat urmează să se decidă asupra calității procesuale în continuare pentru fiecare persoană în parte, cât și asupra necesității aplicării măsurilor preventive”, cităm comunicatul Procuraturii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md