Constatare ANI: Socialistul Grigore Novac a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale

Julieta Savițchi
01/07/2020

Deputatul PSRM, Grigore Novac, a încălcat legislația privind declararea averii și intereselor personale și riscă dosar penal. Constatarea aparține Autorității Naționale de Integritate.

Inspectorii de integritate au constatat că în perioada anilor 2015-2019 deputatul Novac a declarat un automobil, prețul căruia la achiziționare ar fi depășit de 2,18 ori cele șase salarii medii lunare,  prevăzute de art. 2 din Legea 1264 din 2002 privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţie de conducere.

Astfel, diferența depistată de către inspectori la procurarea automobilului deputatului constituie suma de 113 mii de lei.

Inspectorii de integritate au mai constatat în declarațiile semnate de Novac și o diferență nejustificată, în sumă de 358.360 de lei, între veniturile lunare ale deputatului și sumele donate de acesta pentru finanțarea PSRM.

ANI a sesizat Procuratura Generală a Republicii Moldova pe marginea acestui caz, iar Grigore Novac a contestat documentul cu neregulile incriminate în instanța de contencios administrativ.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2019, Grigore Novac a avut anul trecut venituri de 175 de mii de lei din salariul de parlamentar, 20,4 mii de lei a încasat de la partid, iar suma de 136 de mii de lei a constituit-o îndemnizațiile allocate de Parlament.

Novac a raportat un teren pentru construcții, obținut în 2011 printr-o decizie a administrației publice locale, și un automobilul Volvo XC 90, fabricat în 2007 și procurat în 2015.

Julieta Savițchi
01/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii