(video) Protest la Comrat. Un grup de localnici a cerut demontarea unei antene. Avocat: „Încurcă undele radio cu radiația”

Mai mulți locuitori din orașul Comrat au ieșit la protest luni, 29 iunie 2020, și au cerut demontarea unei antene ce aparține unei agenții private de securitate, care, potrivit oamenilor, „emite radiații”. Aceștia au invocat faptul că trăiesc în „frică constantă” și se tem că își vor pierde sănătatea.

Foto: gagauz.info

Potrivit portalului Gagauzinfo.md, antena este instalată în preajma unui sector rezidențial. Oamenii au ieșit, echipați cu măști și cu pancarte, pe care scria „Vreau să trăiesc”, „Nu ne mai omorâți”, „Vrem copii și nepoți sănătoși”.

Localnici susțin că în zonă a fost detectat un grad de radiație de două ori mai mare decât norma stabilită, fără să specifice careva cifre.

De asemenea, aceștia spun că antena trebuie să fie demontată, ca urmare a unei decizii judecătorești, însă proprietarul refuză să facă acest lucru.

„Avem o hotărâre judecătorească care obligă proprietarii turnului să o înlăture. Consiliul municipal a ordonat scoaterea turnului. Dar proprietarul a refuzat să facă acest lucru și ne-a dat în judecată. De trei ani ne judecăm cu ei, iar instanța este de partea noastră”, a explicat o localnică polițiștilor care au venit la fața locului.

Contactat de UNIMEDIA, avocatul care apără interesele companiei de securitate în instanță, Igor Ianac, ne-a spus că oamenii pur și simplu încurcă termenii de „unde radio” și „radiații”.

Ianac a menționat că anul trecut, în luna mai, au fost făcute niște măsurări ale radiației în zonă, însă nu s-a specificat în raport sursa acestora.

Mai mult, motivarea deciziei judecătorești menționate de protestatari nu are nicio legătură cu motivele invocate de aceștia. Potrivit instanței, stâlpul de suport al antenei, ar fi fost construit cu abateri - Consiliul municipal al orașului Comrat a permis doar instalarea emițătorului antenei pe terenul deținut de administratorul companiei de securitate, nu și construcția suportului.

Potrivit inginerului specializat în radiocomunicații Anatolie Golovco, asemenea antene emit și recepționează unde radio. În acest caz, antena asigură comunicarea dintre obiectul păzit și punctul de control al agenției de securitate.


Pub