Mitropolia Moldovei „profund îngrijorată” de situația epidemiologică din țară. Îndeamnă credincioșii să țină post aspru timp de 3 zile

După ce Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, în frunte cu Mitropolitul Vladimir, îi cerea premierului Ion Chicu, să revizuiască prevederile CNESP, în luna mai, în privința oficierii serviciilor divine până pe data de 30 iunie, astfel încât credincioșii să aibă acces în lăcașele sfinte, măsură luată în scopul prevenirii infecției cu noul tip de coronavirus, ieri, Mitropolia Moldovei a anunțat că se arată „profund îngrijorată” de situația critică din țara noastră în contextul pandemiei cu Covid-19, dar și de efectele negative generate de aceasta. Într-un circulară publicată ieri, 29 iunie, semnată de Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, inclusiv de mitropolitul Vladimir, credincioșii sunt îndemnați să țină post în zilele de 2, 3 și 4 iulie, „petrecând aceste zile în rugăciune stăruitoare însoțită de metanii sau închinăciuni”.

Foto: UNIMEDIA

„Suntem profund îngrijorați de situația critică actuală din țara noastră generată de criza pandemică și efectele negative ale ei. Ținând cont de aceste triste realități, în calitate de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova binecuvântăm ca în zilele de 2, 3 și 4 iulie să se țină post aspru, petrecând aceste trei zile în rugăciune stăruitoare însoțită de metanii sau închinăciuni.

Să împreunăm exercițiul mai accentuat al postului și al rugăciunii cu pocăința sinceră, urmată de împărtășirea cu Sfintele Taine ale lui Hristos în ziua de duminică. De asemenea, important este ca pe lângă acestea să-i slujim și pe cei de lângă noi, prin manifestarea concretă a purtării de grijă și protejării sănătății acestora”, se arată în dispoziție.

Totodată, cetățenii sunt îndemnați să respecte măsurile de protecție impuse de autorități.

„Respectând în continuare regulile date cu privire la această situație de către autoritățile civile și sanitare, reiterăm îndemnul nostru părintesc de a înălța rugăciuni și pentru cei bolnavi şi încercaţi astăzi de acest virus, pentru personalul medical din țara noastră, aflat în slujirea aproapelui în această perioadă, dar și pentru cei care au trecut la Domnul din cauza epidemiei de COVID-19, pentru că aceasta este una din datoriile principale ale creștinilor de a se ruga unii pentru alţii”, mai scrie în dispoziție.

Printre semnatarii dispoziției sunt și episcopul Marchel de Bălți și Fălești care a recunoscut recent că a fost depistat pozitiv la noul tip de coronavirus.

La mijlocul lunii mai, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, în frunte cu Mitropolitul Vladimir, îi cere premierului Ion Chicu, să revizuiască noile prevederi ale Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică în privința oficierii serviciilor divine și a altor manifestări tradiționale religioase până pe data de 30 iunie, astfel încât credincioșii să aibă acces în lăcașele sfinte. În caz contrar, șeful Guvernului este avertizat că va fi „exclus din pomenirea și rugăciunea Bisericii”.

Totodată, Mitropolia Moldovei a cerut autorităților ca vaccinarea să fie o opțiune benevolă, și nu obligatorie, chiar dacă un asemenea vaccin nici nu a fost inventat. Totodată, reprezentanții bisericii ortodoxe au făcut trimitere la mai multe informații, care sunt însă false, precum introducerea cipurilor prin vaccin, pericolul lui Bill Gates pentru umanitate sau riscul tehnologiilor 5G.

Amintim că de la începutul pandemiei cel puțin 30 de preoți au fost testați pozitiv la noul tip de coronavirus. Totodată, doi dintre aceștia au fost răpuși de boală.


Pub