Mărimea amenzilor va fi revizuită: Câte mii de lei vor scoate din buzunar cetățenii, care vor încălca măsurile antiepidemice

Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, în ședința de astăzi, raportul la proiectul de lege privind modificarea mai multor acte legislative, inclusiv a Legii privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, Codului administrativ, Legii privind supravegherea de stat a sănătății publice.

Foto: UNIMEDIA

Modificările presupun, printre altele, reducerea amenzilor pentru nerespectarea prevederilor/măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică stabilite de autoritățile competente.

Valoarea propusă a amenzilor va constitui de la 40 la 100 de unități convenționale pentru persoana fizică și de la 200 la 700 de unități convenționale — pentru persoana juridică. În prezent, acestea constituie de la 450 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice și de la 1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice – echivalentul a 22500-25000 de lei și, respectiv, 50000-75000 de lei.

Totodată, se propune aplicarea sancțiunilor pentru comiterea repetată a aceleiași contravenții, în valoare de 300-500 unități convenționale – pentru persoane fizice și 1000-1500 unități convenționale – pentru persoane juridice.

O altă modificare propusă rezidă în instituirea obligației exprese ca dispozițiile Comisiei pentru situații excepționale a Republicii Moldova, precum și hotărârile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică să fie publicate pe pagina web oficială a Guvernului.

Proiectul de lege urmează a fi examinat în cadrul ședinței plenare a Parlamentului.

Amintim că magistrații de la CC au declarat neconstituțional textul din articolul 76 prim, alineatul (1) din Codul contravențional, „de la 450”, care presupune că persoanele fizice ce „nu respectă măsurile de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică”, se sancționează cu cel puțin 22.500 de lei.


Pub