Procurorul militar al Teheranului anunță cine se face vinovat de doborârea avionului ucrainean cu 176 de oameni la bord

Doborârea avionului civil ucrainean Boeing 737-800 de către Iran în ianuarie a fost rezultatul unei erori umane, nu al vreunui ordin dat de o autoritate militară iraniană, a declarat luni procurorul militar al provinciei Teheran, Gholam Abbas Torki, informează Agerpres, cu referire la Reuters.

Foto: AFP

De asemenea, nu există indicii conform cărora doborârea avionului, soldată cu moartea tuturor celor 176 de persoane aflate la bord, ar fi fost provocată de vreun atac cibernetic asupra sistemelor iraniene de apărare antiaeriană, a spus procurorul. Acesta a anunțat că trei persoane sunt în prezent arestate în acest dosar.

Un avion de pasageri al companiei Ukraine International Airlines, cu 176 de persoane la bord, s-a prăbușit în Iran, pe 8 ianuarie, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran.

Mai mulți lideri mondiali au declarat că avionul ucrainean a fost doborât de o rachetă sol-aer.

Peste câteva zile de la producerea tragediei, Statul Major al forțelor armate iraniene a recunoscut că avionul a fost doborât din cauza unei erori umane.

Regimul de la Teheran nu și-a asumat însă vina până la capăt, arătând cu degetul către americani. „La câteva ore după operațiunea cu rachete din Irak, zborurile militare americane din jurul granițelor Iranului s-au intensificat și reprezentanții armatei iraniene au raportat că văd ținte aeriene ce se îndreaptă către centre strategice ale Iranului”, se menționa atunci într-un comunicat al armatei iraniene.

„În aceste condiții sensibile și cruciale, zborul 752 al Ukrainian International Airlines a decolat de pe aeroportul Imam Khomeini și în timp ce făcea mișcări de rotație, aeronava s-a apropiat în mod sensibil de centrul militar al Gardienilor Revoluției la o altitudine și în condiții de zbor care au făcut să pară o țintă ostilă. Din cauza acestor circumstanțe, aeronava a fost lovită neintenționat și din păcate, a dus la moartea multor iranieni și cetățeni străini”, se mai adăuga în comunicat.

Autorităţile din Iran au declarat că au arestat mai mulţi suspecți acuzați de doborârea avionului ucrainean, pe fondul manifestațiilor anti-guvernamentale ale populației. Numărul persoanelor arestate nu a fost dezvăluit, însă.

Iranul a refuzat să predea Statelor Unite cutiile negre ale avionului, care, după o lungă dispută pe acest subiect, urmează să fie decriptate în Franţa.


Pub