30 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 256 cazuri noi de infectare și nouă decese

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

256 cazuri noi de infectare și nouă decese

În Republica Moldova au confirmate 256 cazuri noi de infectare cu COVID-19 în urma procesării a 1 751 de teste. Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 16 613 cazuri.

Din numărul total de cazuri din această zi, 18 sunt lucrători medicali. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor patru decese provocate de COVID-19. Aceasta pe lângă cele cinci anunțate în dimineața zilei. Până la ora actuală, 9 382 persoane au fost tratate de infecție şi 545 au decedat din cauza COVID-19.

Amenda de 450 de unități convenționale pentru nerespectarea regulilor antiepidemice, declarată neconstituțională

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională amenda de 450 de unități convenționale pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice. „Se declară neconstituțional textul de la 450 din art. 76 prim, alineat 1 din Codul Contravențional. Până la modificarea textului din lege declarat necnstituțional, limita minimă a amenzii stabilite de către persoane fizice pentru comiterea contravenției prevăzute de art. 76 prim alineat 1 din Codul Contravențional va fi egală cu limita minimă a amenzii prevăzute de art. 34, aliniat 2 din Codul Contravențional”, se arată în decizie. Amintim că o unitate convențională este de 50 de lei.

Preot, care a luptat cu COVID-19: Plămânii mei arătau ca sticla albă

Preotul Ion Șcură din satul Giurgiulești, Cahul, timp de două săptămâni și jumătate a respirat doar cu ajutorul aparatelor de ventilație artificială.„Două săptămâni și jumătate am fost conectat la aparatele de ventilație asistată, am fost intubat și mi s-a administrat tratament. Plămânii mei arătau ca sticla albă. Nu simțeam durere, aveam febră, tuse seacă și simțeam că nu mă mai satur de oxigen. Nu-mi ajungea aer”, a povestit el. Pe lângă preparatele medicamentoase, preotului i-au fost administrate trei doze de plasmă convalescentă de la pacienții vindecați de COVID-19. „Eu cred că plasma primită, în cazul meu, a făcut minuni, a „purificat” plămânii și m-a ajutat să lupt în continuare”, mai spune el. Ion Șcură a îndemnat oamenii să trateze COVID-19 cu mai multă seriozitate: „ Să nu le pară o glumă. Inițial și eu nu i-am acordat atenția cuvenită… Dacă nu o să fim responsabili și nu o să avem grijă unul de celălalt, atunci pandemia nu va dispărea prea curând”, afirmă preotul.

USAID și OMS a oferit un ajutor de 200 mii de dolari pentru controlul COVID-19

USAID și Organizația Mondială a Sănătății a oferit Republicii Moldova un suport în valoare de 200 mii de dolari pentru prevenirea şi controlul COVID-19. Este vorba despre o mașină PCR System, dispozitiv de laborator care analizează ADN-ul prin reacție de polimerizare în lanț (PCR) în timp real, ce permite identificarea genelor virusului sau altor microorganisme. De asemenea au fost donate zeci de seturi de reagenți și 21.000 de seturi de consumabile de laborator pentru a asigura calitatea și veridicitatea rezultatului la COVID-19. Echipamentele au fost achiziționate de OMS din fondurile acordate de USAID.

Mitropolia Moldovei îndeamnă să se țină post aspru trei zile pentru a combate COVID-19

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a emis o circulară în care se arată îngrijorat de situația critică generată de criza pandemică și îi îndeamnă pe clerici și credincioși ca în zilele de 2, 3 și 4 iulie să se țină post aspru, cu rugăciuni și închinăciuni. „Respectând în continuare regulile date de către autoritățile civile și sanitare, reiterăm îndemnul nostru părintesc de a înălța rugăciuni și pentru cei bolnavi şi încercaţi astăzi de acest virus, pentru personalul medical din țara noastră, aflat în slujirea aproapelui în această perioadă, dar și pentru cei care au trecut la Domnul din cauza epidemiei de COVID-19”, se arată în circulară. De la începutul pandemiei, 30 de preoți din Moldova s-au infectat cu noul coronavirus. Printre aceștia a fost și episcopul de Bălți și Fălești Marchel, care anterior a îndemnat creștinii să nu accepte să fie vaccinați împotriva COVID-19, afirmând că pandemia ar fi fost inventată pentru vaccinarea prin cipizare. Îîn rândul preoților s-au înregistrat două decese provocate de infecția COVID-19.

483 de pacienți în stare gravă. 5 persoane au decedat

483 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 30 sunt conectați la aparate de respirație asistată. Alte  1115 de persoane sunt în stare de gravitate medie, a anunțat în dimineața zilei Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 16 357 cazuri de infecție cu noul Coronavirus,

Până la ziua de azi, au fost confirmate 2408 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-606, farmaciști-28, asistenţi medicali-966, felceri-123, personal auxiliar-685 persoane.

Alte 153 persoane s-au tratat de COVID-19. În total, 9382 persoane au fost vindecate.

Totodată  s-a anunțat despre înregistrarea altor cinci decese provocate de COVID-19.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.