23:27:50 28.03.2024
Stiri

UTIL // Cetățenii R. Moldova reclamă tot mai des încălcări la benzinării: Ce trebuie să faceți, dacă aveți îndoieli în privința calității și cantității produselor petroliere pe care le-ați procurat

Actualitate 30.06.2020 11:59 Vizualizări1440 Autor: Ziarul National
UTIL // Cetățenii R. Moldova reclamă tot mai des încălcări la benzinării: Ce trebuie să faceți, dacă aveți îndoieli în privința calității și cantității produselor petroliere pe care le-ați procurat


Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) susțină că, în ultima perioadă, înregistrează tot mai multe reclamații cu privire la modul de comercializare a produselor petroliere pe teritoriul Republicii Moldova.

Pentru a ajuta șoferii, specialiștii APCSP au făcut public un set de sfaturi privind corectitudinea comercializării produselor petroliere de care trebuie să țineți cont atunci când aveți dubii în privința activității unor benzinării.

Astfel, operatorul sau vânzătorul este obligat, la solicitarea cumpărătorului, să prezinte certificatul de conformitate pentru produsele comercializate sau copia autentificată a acestuia.

Totodată, mijloacele de transport auto sunt alimentate cu produse petroliere la staţii în ordinea stabilită, cu excepţia automobilelor cu destinaţie specială, iar alimentarea automobilelor şi a altor mijloace de transport la coloanele de distribuţie a produselor petroliere şi uleiurilor se efectuează de către operatorul staţiei ori de către şofer în mod independent, sub supravegherea operatorului. Se permite, de asemenea, livrarea produselor petroliere în ambalajul cumpărătorului, cum ar fi canistre metalice.

Potrivit APCSP, este interzisă livrarea produselor petroliere principale în ambalaj din polimeri sau de sticlă, iar înaintea fiecărei livrări de produse petroliere, indicii contorului care a înregistrat livrarea de o singură dată de la coloană se trec, în mod obligatoriu, la gradaţia zero. Indicii de pe contorul coloanei se menţin atâta timp cât durează decontările cu cumpărătorul, până se comandă o altă doză.

În cazul în care cumpărătorul are îndoieli în privinţa exactităţii dozei de produse petroliere livrate la coloană, operatorul staţiei este obligat, la cererea primului, să controleze imediat starea coloanei de distribuţie şi, în cazul constatării unei diferenţe în minus, să restituie paguba cumpărătorului şi să înceteze utilizarea acestei coloane până la efectuarea reparaţiilor.

De asemenea, în cazul comercializării kerosenului sau gazului lampant neîmbuteliat, nu se permite formarea artificială a spumei. Măsurătorul trebuie scos din rezervor numai în poziţie verticală şi coborât lin în rezervor.

Totodată, la solicitarea consumatorului, agentul economic este obligat să prezinte buletinele de verificare metrologică periodică și alte acte care țin de activitatea acestuia.

„Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței îndeamnă toți consumatorii să solicite bonul de casă și să fie precauți atunci când procură produse petroliere de la stațiile de alimentare. În cazul în care vă sunt încălcate drepturile sau considerați că ați fost înșelat cu privire la calitatea sau volumului produsului petrolier, apelați la linia fierbinte al APCSP, la numărul de tel. 022 51 51 51. De asemenea, puteți să depuneți o reclamație pe adresa str. Vasile Alecsandri nr. 78 sau pe consumator.gov.md”, se arată într-un comunicat de presă al APCSP.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md