Igor Dodon, în presa rusă, despre politica externă echilibrată, relația cu Moscova, dar și de ce împarte mandatul său de președinte în două

Șeful statului Igor Dodon spune că mandatul său de președinte al Republicii Moldova se împarte în două perioade - până în iunie 2019 și după „răsturnarea regimului oligarhic”. La 3 ani și jumătate de mandat, Igor Dodon a oferit un interviu jurnalistului rus Mihail Gusman, director-adjunct al Agenției TASS, în cadrul proiectului „Formula puterii”, în care a vorbit despre realizări și planuri de viitor.

Foto: UNIMEDIA

„În ultimul an, în special, relațiile dintre țările noastre, Republica Moldova și Federația Rusă, s-au îmbunătățit foarte mult. Dialogul strategic stabilit este foarte eficient, nu doar la nivelul șefilor de state, dar și la nivelul tuturor structurilor.

Noi nu căutăm dușmani la Vest sau la Est. Singura poziție corectă pentru noi este o politică externă echilibrată. Asta presupune stabilirea parteneriatelor strategice cu partenerii noștri strategici. de exemplu, acum doi ani am semnat un acord privind parteneriatul strategic cu Turcia, în acest an - cu Ungaria. Doar politica externă echilibrată va permite țării noastre să se dezvolte”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit șefului statului, una dintre principalele probleme ale țării este dezbinarea societății „pe principii geopolitice”: „Unii - pro-ruși, alții - pro-europeni. În Rusia această problemă nu există. Pe noi încă ne macină de la independență încoace, ceea ce a provocat multe probleme”.

Aflându-se la 3 ani și jumătate de mandat prezidențial, Igor Dodon spune că împarte această perioadă în două.

„Au fost 3,5 ani deloc ușori. Putem să-i împărțim în 2 părți, până în iunie 2019 și după. Pâna la - era un regim oligarhic care mereu punea piedici instituției prezidențiale, iar un rezultat important a fost anume răsturnarea acestui regim oligarhic. Ceea ce încă îmi doresc este consolidarea poporului și progrese pe calea soluționării conflictului transnistrean. Noi suntem în aceeași barcă și unul fără altul nu putem să înregistrăm progrese”. a mai spus Dodon.

Șeful statului a mai vorbit, în cadrul interviului, despre pandemie, dar și despre când Moldova va ieși din criza economică.


Pub