Vox Populi: De ce se tem cel mai tare moldovenii

Practic fiecare al doilea moldovean se teme cel mai tare de pandemia de coronavirus și de faptul că sistemul medical ar putea să nu facă față situației create, potrivit unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, în perioada 20-27 iunie. Todată, aproape o treime dintre cetățeni sunt îngrijorați de aprofundarea recesiunii economice și de riscul de a-și pierde sursa de venit, dacă se vor închide companiile mici și mijlocii.

Foto: UNIMEDIA

Respondenții au fost rugați să menționeze în ce măsură le este frică de evenimente/fenomene care ar putea avea loc in condițiile pandemiei.

Astfel, 41% sunt îngrijorați de faptul că sistemul medical nu va face față tuturor solicitanților, 29% au menționat că se va aprofunda recesiunea economică și că își pot pierde sursa de venit, dacă se vor închide companiile mici și mijlocii.

Pentru ¼ dintre cei intervievați, principala frică o reprezintă starea sănătății și pierderea unei persoane dragi, iar 18% își fac griji din cauza situației politice din țară.

Alți 15% dintre respondenți sunt îngrijorați de închiderea școlilor și grădinițelor, 11% sunt de părerea că în condițiile carantinei va crește numărul cazurilor de violență în familie, iar 9% se neliniștesc pentru migrația excesivă a populației și diminuarea remitențelor.

Totodată, 8% consideră drept un risc major pierderea relațiilor sociale, 7% au menționat că le este frică de carantină, iar 6% consideră principalul pericol situația ecologică din țară (starea sanitară a localităților, râul Nistru, defrișarea pădurilor, schimbările climaterice ș.a.).

De ce se tem cel mai tare moldovenii, în condițiile actuale / Sursa:captură foto

În același context, majoritatea moldovenilor care au participat la sondaj (66%) au menționat că au fost afectați mult sau foarte mult de situația provocată de pandemie/regimul de carantină.

De asemenea, respondenții au fost rugați să menționeze cine din localitatea lor i-ar putea ajuta în condițiile pandemiei. 67% au menționat rudele, 30% - prietenii. Pentru alți 29%, o speranță o reprezintă primăria. 19% consideră că se vor adresa la angajator, 13% - la vecini, iar 11% vor cere ajutor de la colegii de muncă. Alți 29% nu au oferit un răspuns concret la această întrebare.

Cum credeți, astăzi, cui pot să se adreseze după ajutor oamenii din localitatea dvs? / Sursa:captură foto

Totodată, 59% dintre respondenți consideră că măsurile luate de autorități pentru a preveni răspândirea virusului sunt corecte. Fiecare al treilea, însă, este de părerea că mai mult vorbesc decât au grijă de oameni.

Respondenții au răspuns și la întrebarea despre cât de uniți se simt în comunitatea din care fac parte, în contextul pandemiei. Iată ce au răspuns:

Cum credeți, cât de unită este comunitatea dvs. locală în contextul epidemiei COVID-19? / Sursa:captură foto

Sondajul a fost realizat în perioada 20-27 iunie, prin telefon, pe un eșantion de 1.127 de persoane, cu vârsta de 18 ani și mai mult, în 387 de localități, cu o eroare de circa 3%.


Pub