Igor Dodon și Maia Sandu, favoriții moldovenilor la funcția de șef al statului. Câte voturi ar acumula Andrei Năstase

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 35,8% dintre moldoveni și-ar da votul pentru actualul șef al statului, Igor Dodon, potrivit unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, în perioada 20-27 iunie. Alți aproape 20 la sută dintre cetățenii cu drept de vot ar susține-o pe lidera PAS, Maia Sandu, iar liderul Platformei DA, Andrei Năstase, ar acumula puțin peste 5%.

Foto: Colaj Unimedia

Respondenții care au participat la sondaj au fost întrebați pentru cine și-ar da votul dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Iată cum s-au repartizat voturile, potrivit răspunsurilor:

35,8% – Igor Dodon;

19,6% – Maia Sandu;

5,5% – Andrei Năstase;

4,1% – Renato Usatîi;

1,9% – Pavel Filip;

1,5% - Ilan Șor;

1,3% – Ion Chicu,

0,9% – Octavian Țîcu;

0,7% – Vladimir Voronin;

0,7% – Adrian Candu;

1,2 % - alt politician (Dorin Chirtoacă, Ion Sturza, Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Alexandru Oleinic, Sergiu Mocanu).

Totodată, 12,5 la sută dintre cei intervievați au spus că nu au încredere în niciun potențial candidat, iar 5,7% au declarat că nu ar participa la alegeri.

Pentru cine ar vota moldovenii la prezidențiale / Sursa:captură foto

Dintre respondenții deciși, cei mai mulți – 48,9% au pledat în favoarea lui Igor Dodon. Urmează, conform numărului de voturi acumulate, Maia Sandu – cu 26,8%; Andrei Năstase – cu 7,5%; Renato Usatîi – cu 5,6%; Pavel Filip – cu 2,6%; Ilan Șor – cu 2,0%; Ion Chicu – cu 1,8%; Octavian Țîcu; - 1,2%; Vladimir Voronin – 0,9; Adrian Candu – 0,9%; alt politician – 1,6%.

Pentru cine ar vota la prezidențiale moldovenii deciși / Sursa:captură foto

Sondajul a fost realizat în perioada 20-27 iunie, prin telefon, pe un eșantion de 1.127 de persoane, cu vârsta de 18 ani și mai mult, în 387 de localități, cu o eroare de circa 3%.


Pub