Iranul a emis un mandat de arest pe numele președintelui SUA și cere ajutorul Interpol pentru a-l reține

Iranul a emis un mandat de arest și a cerut ajutor de la Interpol pentru a-l reține pe președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și pe alte câteva zeci de persoane, acuzându-le că ar fi organizat, la începutul lunii ianuarie, uciderea într-un raid cu dronă, pe aeroportul din Bagdad, a generalului Qassem Soleimani, artizan al strategiei militare iraniene în Orientul Mijlociu, transmite Aljazeera.com.

Foto: AP Photo/Evan Vucci

Procurorul din Teheran, Ali Alqasimehr, a declarat, astăzi, că Trump, alături de alte peste 30 de persoane, ar fi fost implicat în atacul din 3 ianuarie, în urma căruia a fost ucis generalul Qassem Soleimani. Potrivit agenției de știri ISNA, președintele SUA este învinuit de „omor și terorism”.

Procurorul Alqasimehr nu a identificat niciun alt suspect dintre cele câteva zeci de persoane menționate, dar a declarat că Iranul va continua urmărirea penală și după încheierea mandatului de președinte al lui Trump.

Centrul Cooperare Poliţienească Internaţională (INTERPOL), cu sediul la Lyon, Franța, nu a răspuns imediat solicitării de a oferi comentarii în acest caz.

Procurorul din Teheran ar fi solicitat să fie emis un „aviz roșu” (red notice) pentru Trump și ceilalți suspecți, un aviz la cel mai înalt nivel emis de Interpol, care prevede indetificarea locației și arestarea persoanei/ persoanelor respective.

Iranul a promis represalii „la momentul şi locul potrivit” după uciderea, la 3 ianuarie, într-un raid cu dronă pe aeroportul din Bagdad, a generalului Qassem Soleimani. Acesta conducea Forţa Quds, unitate specială din corpul Gardienilor Revoluţiei, însărcinată cu operaţiunile externe. Pe seama lui SUA au pus atacuri soldate cu moartea a numeroşi militari americani în regiune.

Parlamentul de la Teheran a adoptat în unanimitate o moţiune, căreia i-a dat numele de „răzbunare severă” şi în care trupele americane sunt catalogate drept forţe teroriste.


Pub