Țurcanu rămâne demis, iar Manole în funcție: Judecătoria Râșcani a respins cererea de suspendare a deciziilor CC, prin care a fost demis Vladimir Țurcan

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a respins cererea de suspendare a executării hotărârilor Curții Constituționale prin care Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de Președinte al Curții, iar Domnica Manole a fost aleasă în această funcție.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit deciziei, „protecția legală preliminară are funcția în mod special de a preveni deficiențe serioase de ordin juridic, mai ales de natură faptică, care apar înainte de pronunțarea unei hotărâri judecătorești, datorită funcției de executare imediată a actului administrativ individul. Altfel, în limitele discreției acordate de lege, instanța de judecată nu atestă asemenea fapte, din care motiv rezine de a nu cenzura efectivul executoriu al actelor administrative individuale contestate”, se arată în decizie.

Decizie / Sursa:Facebook.com/Sergiu Litvinenco
Decizie / Sursa:Facebook.com/Sergiu Litvinenco

Amintim că pe 23 aprilie, judecătorii Curţii Constituţionale l-au destituit din funcție pe președintele CC, Vladimir Țurcan și au ales-o în această funcție pe magistrata Domnica Manole.

Țurcan a fost destituit din funcția de preşedinte al Curţii Constituţionale ca urmare a exprimării votului de neîncredere, venit din partea judecătorilor Nicolae Roșca și Liuba Șova, într-un demers din 21 aprilie 2020.

De menționat că motivul demiterii a servit un apel telefonic primit de la șeful statului, Igor Dodon, în legătură cu Legea prin care Guvernul își asuma răspunderea asupra unui proiect de lege ce prevede măsuri de susținere a cetățenilor și mediului de afaceri în perioada stării de urgență.


Pub