29 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 107 cazuri noi de infectare și șase decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

107 cazuri noi de infectare

107 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, în urma procesării a 745 de teste. Din numărul total de cazuri din această zi, 5 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 4, personal auxiliar – 1.Astfel. bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 16 357 cazuri.

Până la ziua de azi, 9 229 persoane au fost tratate de COVID-19.

Totodată Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Siciale a anunțat despre înregistrarea a șase decese provocate de COVID-19. Bilanțul victimelor răpuse de COVID-19 a ajuns la 536.

Regimul de carantină pentru cei veniți de peste hotare ar putea fi anulat după 15 iulie

Regimul de carantină de 14 zile pentru cetățenii veniți de peste hotare ar putea fi anulat după 15 iulie. Aceasta dacă situația cu COVID 19 nu se va înrăutăți. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon după ședința conducerii de vârf a țării. „Dacă până pe 15 iulie situația cu COVID-19 nu se va înrăutăți, premierul se va adresa colegilor care gestionează situația din sănătate publică cu propunerea ca după data de 15 iulie să fie scoasă obligativitatea de carantină”, a menționat Igor Dodon.

Bilanț sumbru în weekend: 15 decese și 474 cazuri de infectări

În zilele de sâmbătă și duminică, în Republica Moldova au fost înregistrate 15 decese și 474 cazuri de infectări. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 16 250 cazuri. Din numărul total de cazuri din aceste zile, 25 sunt lucrători medicali.  Sâmbătă, a fost anunțată trecerea în neființă a Zinaidei Popușoi, în vârstă de 67 ani. care și-a dedicat toată viața meseriei nobile de asistentă medicală. Aceasta a activat până în luna martie curent la Spitalul Raional Orhei.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Siciale a anunțat că, până la ora actuală, 9 081 persoane au fost tratate de infecție şi 530 au decedat din cauza COVID-19.

Regiunea transnistreană: 1 196 cazuri de infectări și 46 decese

De la începutul pandemiei, în regiunea transnistreană au fost înregistrate 1 196 cazuri de infectări și 46 de decese.  În total, au fost vindecați 972 de pacienți, anunță novostipmr.com. Cele mai multe cazuri cu COVID-19 au fost confirmate în Tiraspol – 425 de persoane. În Bender, au fost confirmate 331 de persoane.

65% din pacienți sunt femei. Deși în rândul bărbaților sunt mai puține cazuri, mortalitatea acestora este de 1,4 ori mai mare decât cea a femeilor. Aproape un sfert dintre persoanele infectate sunt persoane cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani (24,1%), 19% sunt pensionari cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani.

La 29 iunie, în instituțiile medicale sunt supuse tratamentului 155 de persoane cu diagnostic confirmat, dintre care  12 minori.  Nouă pacienți sunt în terapie intensivă, doi sunt conectați la sistemul de respirație asistată.

S-a interzis organizarea bâlciurilor și activitățile în parcurile de distracții

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică s-a întrunit sâmbătă seara în ședință, unde a luat o decizie de interzicere a organizării bâlciurilor și activitățile în parcurile de distracții. „Se interzice activitatea zonelor de agrement incluse în codul CAEM 93.21 – Bâlciuri şi parcuri de distracţii”, se arată în decizie. În conformitate cu această decizie, duminică polițiștii au venit la „Orheiland” pentru a închide porțile parcului de distracții, însă reprezentanții și susținătorii Partidului „ȘOR” au demontat mai multe porțiuni de gard și au lăsat oamenii să intre pe teritoriu. Ulterior, Poliția Națioală a precizat că „demontarea gardului îi păstrează statutul de parc de distracții și, respectiv, agentul economic este obligat să se conformeze, de rând cu ceilalți antreprenori, restricțiilor impuse de autorități”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.