Trei știri bune din Moldova

O baie nouă pentru secția de copii prematuri de la Spitalul Nr.1

Secția pentru copiii născuți înainte de termen de la Spitalul Municipal nr. 1 va avea o baie modernă. Asta după ce un grup din mame care anterior au stat în aceeași secție au lansat pe Facebook o campanie de colectare de fonduri. Campania a fost inițiată pe 14 iunie, iar în decurs de cinci zile suma necesară de 3.366 de dolari a fost deja colectată. Anual, în secția prematuri a Spitalului Municipal nr. 1 sunt internate până la 900 de femei. Mamele sunt nevoite să împartă o singură baie, care se află la capătul blocului.

Elena Druță, inițiatoarea campaniei, care a stat în această secție, spune că și-a propus să găsească o soluție temporară, urgentă. „Spitalul are un proiect de renovare a întregului bloc pediatric și este în căutare de fonduri. Dar până va ajunge ca fiecare salon să aibă și o baie, va mai trece ceva timp. Vă rog să mă ajutați să reparăm această unică baie acum”, se arăta în apelul ei.

Campania a fost de succes. Mai multe persoane au decis să susțină generos cauza pentru care se strâng fonduri. La un moment dat, Elena Druță anunța pe Facebook că într-o zi s-a panicat puțin, după ce a văzut că suma colectată a crescut brusc cu 443 de euro.„ Am contactat repede donatorul să vedem dacă nu s-a comis o greșeală. Nu, chiar asta era suma donată cu intenție!”

Mai mult, designerul Irina Doraș s-a oferit voluntar să facă proiectul băii renovate, iar o companie de construcții va efectua lucrările de reparație GRATIS! Meșterii care urmează să fie implicați în lucrări vor fi supuși testelor Covid și nu vor interacționa deloc cu spațiile secției, astfel încât să fie exclus orice risc pentru micuții din spital.

Măști gratuite pentru pasageri

Reprezentanți ai administrației locale Ialoveni au mers astăzi dimineața la stațiile de transport interurban ca să verifice dacă transportatorii și pasagerii respectă regulile de combatere a răspândirii infecției COVID-19. Ei au distribuit gratuit măști de protecție persoanelor care nu aveau, îndemnându-i să respecte regulile de protecție. „Este foarte important ca fiecare dintre noi să respecte conștiincios regulile impuse pentru a putea depăși situația de criză!”, se arată în mesajul aleșilor locali.

„Bravo! Poate acum vor înțelege și cei care nu cred până acum că acest virus într-adevăr există și este foarte contagios”, este una din reacțiile internauților la acest gest.

Premiul UE pentru energie durabilă, oferit pentru iluminarea stradală din Ocnița și Cantemir

Un proiect de modernizare a iluminatului stradal în orașele Ocnița și Cantemir a primit Premiul Uniunii Europene pentru energie durabilă în Parteneriatul Estic. Cu ajutorul unui grant al UE aici au fost înlocuite 805 lămpi stradale vechi cu lămpi LED moderne, eficiente energetic. De asemenea, a fost creat un sistem inteligent de gestionare și operare a iluminatului stradal cu ajutorul căruia modul de funcționare a lămpilor se poate adapta pentru diferite ore ale zilei. În plus, operatorii pot să monitorizeze iluminarea stradală de la distanță.

Lămpile de tip LED și sistemul inteligent de operare permit economisirea a peste 30% din consumul de energie electrică. „În prezent monitorizăm funcționarea sistemului și putem să confirmăm că economisirea de 30% este una reală”, a notat Irina Plis., președinta Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabile, care a implementat proiectul

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.