Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT

De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea transnistreană locuiesc aproximativ 220 de mii de cetățeni ruși și pentru ei au fost deschise și acolo birouri de vot. 

Pe lângă resetarea la zero a mandatelor lui Vladimir Putin și posibilitatea de a-și prelungi șederea în fotoliul de președinte, am ales câteva din modificările din Constituția Federației Ruse care urmează să fie votate sau nu la referendum, ca să ți le arătăm și să-ți faci niște concluzii.

PE LUNG

Votarea a început pe 25 iunie în toată Rusia și va culmina pe 1 iulie. Pe lângă posibilitatea de a vota timp de mai multe zile, procesul este asigurat în aer liber, este disponibil votul fără contact la domiciliu, votul electronic la distanță la Moscova și regiunea Nizhny Novgorod și votarea folosind mecanismul Mobile Voter, anunță agenția de presă rusă Tass. Aceste măsuri au fost luate din cauza pandemiei de coronavirus.

Măsuri similare s-au implementat și în regiunea transnistreană. În partea stângă Nistrului s-a permis votarea timp de trei zile: 28, 29 și 30 iunie. 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=957259371390431&id=234271040355938&__xts__[0]=68.ARCwD9ewZxdfTN6k7gyf8gv7ey_s5f9ROJQzCMEAd1MDmYYTi4LkF5d4UXhWh3Gt0kzaEuaG5rRd8GZV_EHOKWGfMFb469ECaY1TjRwpDPif_ew-vCF8AhCk7Db4_yHMlz2u52-sSsYJIHW9Z9wy4CXgHxwE78B-uAXeepqFvpPndTF-CFLvmUMdCTQPjyAnC9eDiYjwI8OkKAbKV1qhoQDPRvFs-BiVrAQocXiUJUOcnrTkrZT1hkHwTft5f3Gy57r-Vh6KH_41Ev5z6uMV2WN9XGsN8nHpT3Grf1UBeOSTqorO3MMPP7AdQ5CU308cgm14bXt3xm-ZAPqaXGg2KWY&__tn__=-R

Ce prevăd unele modificări în Constituție

În perioada 25-28 iunie a fost efectuat un sondaj la 800 de secții de votare din 25 de regiuni ale Federației Ruse, scrie TV Rain. Centrul rus pentru studiul opiniei publice care a efectuat acest sondaj a prezentat următoarele cifre:

76% au votat pentru amendamente

23,6% s-au opus amendamentelor

0,4% au stricat buletinul de vot.

Pe lângă posibilitatea ca Putin să-și încheie mandatul în anul 2036 la 84 de ani (conform legii actuale, Putin ar fi trebuit să-și încheie mandatul în 2024), mai există o serie de amendamente controversate, unele dintre care promovează homofobia.

Crearea teritoriilor federale pe teritoriul FR

Primul articol din Constituția Federației Ruse care ar putea fi modificat este art. 67, alin. 1 care prevede crearea teritoriilor federale pe teritoriul Federației Ruse și introducerea expresiei „subiecți ai Federației Ruse”.

Prin această modificare, posibil Putin vrea cumva să se asigure că anumiți subiecți federali nu vor ieși din Federația Rusă, cum ar fi Cecenia, Tatarstan sau Crimeea care ilegal a fost ocupată de Federația Rusă. 

Teritoriul Republicii Moldova nu este un teritoriu al Federației Ruse. Dar, în contextul acelor priorități pe care le are Dodon și PSRM, eu nu exclud că poate fi creată o anumită paralelă. 

Până la urmă, toată această modificare a Constituției trebuie privită în ansamblu și nu separat. Pentru că prin aceste modificări, de fapt, Putin vrea să-și consolideze guvernarea. La pretinsa paradă de la Moscova, un eveniment propagandistic, Putin a menționat în discurs că toți vecinii fac parte din lumea rusă. Iar Moldova, din spusele lui Putin, face parte din interesul lui strategic. Aflarea pe 11% din teritoriul țării a unui contingent de trupe de ocupație, ne dovedește acest lucru”, a declarat Rosian Vasiloi, expert în politici de securitate.

Anterior, președintele Igor Dodon a declarat că „federalizarea este singura soluție” de a rezolva conflictele din Republica Moldova, inclusiv cel transnistrean, scrie Deutsche Welle.

Citește și: Cum a fost anexată Crimeea 

„Russia, succesoare legală a URSS”

În același articol a fost introdus și un alineat care spune că Federația Rusă este succesoarea legală al URSS pe teritoriul său. De asemenea, un alt alineat din același articol spune că Federația Rusă onorează memoria apărătorilor Patriei, asigură protecția adevărului istoric. „Diminuarea importanței actului de eroism în apărarea Patriei nu este permisă”. 

Într-un articol Moldova.org, istoricul Andrei Cușco menționează că victoria în cel de-al Doilea Război Mondial este un mit care, după venirea lui Putin la conducere în 2000, a constituit pilonul ideologiei oficiale centrale a regimului și mitul legitimează regimul. „Rusia a preluat anumite momente din narațiunea sovietică comunistă și le-a reinterpretat pentru a servi intereselor și viziunilor actualului regim”, a menționat Andrei Cușco.

Publicația rusească Meduza scrie că astfel statul ar declara lupta împotriva falsificării istoriei, în special referitor la „apărarea Patriei”, dar nu face referire la niciun război în mod specific. Publicația amintește că în Codul Penal al Federației Ruse deja există un articol care interzice „diseminarea informațiilor care exprimă o lipsă de respect clară pentru societate cu privire la zilele de glorie militară și date memorabile în Rusia legate de apărarea Patriei”. 

Un exemplu elocvent ar putea fi reacția Ambasadei Federației Ruse la Chișinău după ce postul de televiziune TVR Moldova a publicat un material despre eliberarea Basarabiei. 

22 iunie 1941 este ziua în care România a intrat în cel de-al doilea Război Mondial pentru eliberarea ținuturilor ocupate de ruşi din vara lui 1940. Misiunea grea a ostaşilor români era să lupte pentru recuperarea Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţei. Pentru românii de pretutindeni această dată va rămâne în istorie ca ziua în care a început luptat pentru reîntregirea neamului. Nu de aceeaşi părere este şi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a scris pe o reţea socială că astăzi este ziua în care a început ocupaţia Basarabiei, se arată în materialul publicat de TVR Moldova.

Citește și: O scurtă istorie a URSS

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a calificat materialul drept necivilizat și extrem de periculos, pentru că au justificat criminalii de război”. „Astfel de trucuri jignesc majoritatea cetățenilor ruși care-și amintesc de eroismul comun al Armatei Roșii care a scăpat Europa de ciuma nazistă”, se arată în comunicat.

https://www.facebook.com/rusembmoldova/posts/3168899546501666?__tn__=-R

Copilul rus ideal

Un articol nou introdus în Constituția Federației Ruse se referă la copii. 

Statul creează condiții propice dezvoltării spirituale, morale, intelectuale și fizice cuprinzătoare a copiilor, educației patriotismului, cetățeniei și respectului pentru bătrâni

Aceeași abordare a existat și în perioada URSS. În reportajul Cum se învăța pe vremurile sovietice am inclus și un scurt fragment dintr-un manual de partid recomandat ca îndrumar profesorilor. Noi vrem copiii noștri să fie educați în spirit comunist, să li se formeze principii comuniste… adică principii de om foarte cult, să aibă dragoste pentru patria socialistă, prietenie, tovărășie, umanitate, cinste, dragostea pentru munca socialistă și o serie întreagă de alte calități înalt înțelese de toți“.

Pe internet au apărut și videouri „sociale” care promovează modificarea Constituției. În multe dintre ele, copiii sunt în rolul principal.

Uniunea dintre bărbat și femeie

A fost introdus și un alineat care prevede: protecția familiei, a maternității, a paternității și a copilăriei; apărarea instituției căsătoriei ca uniune a unui bărbat și a unei femei; crearea condițiilor pentru o creștere decentă a copiilor în familie, precum și pentru îndeplinirea de către copiii adulți a obligației de a avea grijă de părinți”.

În seria de videouri care promovează modificarea Constituției se regăsește și următorul filmuleț, care a fost scos de pe platforma Youtube, însă a fost salvat de alți utilizatori. Acest video promovează homofobia.

„Crimă împotriva rușilor”

Într-un articol publicat de publicația rusească Meduza, jurnalistul și prezentatorul TV Vladimir Pozner spune că „resetarea la zero – modul în care s-a făcut acest lucru mi se pare o manifestare de lipsă de respect față de abilitățile mintale ale oamenilor. Acest lucru a fost făcut, după părerea mea, foarte deliberat”.

Jurnalistul se arată revoltat și de faptul că modul de a vota amendamentele nu este democratic. În ceea ce privește amendamentele, sunt multe. Printre ele, sunt cele pe care aș fi dispus să le susțin, dar sunt cele pe care nu le susțin. Din păcate, totul este organizat în așa fel încât să ofere o cină atât de cuprinzătoare – fie trebuie să comanzi toate felurile de mâncare, fie niciunul

Liubov Sobol, politiciană din Rusia, dar și juristă la Fundația Anticorupție, spune că „resetarea la zero a mandatelor lui Putin este o crimă împotriva rușilor. 20 de ani au fost suficienți pentru a implementa tot ceea ce Putin dorea să implementeze și să ducă la bun sfârșit toate reformele necesare țării noastre. Și vedem că a eșuat. Corupția înflorește în țară, avem un nivel scăzut de educație. Trebuie să existe o schimbare de putere, iar toți candidații prezidențiali care sunt eligibili pentru acest lucru trebuie să li se permită să participe la alegeri corecte. Și oamenii trebuie să facă alegerea”.

Vladimir Putin conduce Rusia, ca preşedinte sau premier, din anul 1999.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.